Dřepčík olejkový rezistentní

Kromě blýskáčka řepkového nyní vykazuje výraznou rezistenci vůči účinným látkám ze skupiny pyrethroidů i další škůdce řepky – dřepčík olejkový. To dokládají nové laboratorní pokusy JKI (Julius Kühn-Institut).

Poprvé byl vývoj rezistence zaznamenán v roce 2008 na stanovišti v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Navzdory insekticidnímu ošetření zde došlo k požeru larev a v důsledku toho k ztrátám rostlin přes zimu. V tomtéž roce provedené laboratorní testy ukázaly, že dřepčík při různých aplikačních dávkách pyrethroidů nevykázal očekávanou mortalitu. V roce 2009 reagoval škůdce na stejném stanovišti na aplikaci pyrethroidů opět podstatně méně. Očekávanou mortalitu nevykázalo okolo 60 % brouků a nepomohla ani vyšší aplikační dávka.

Podle Dr. Heimbacha z JKI v Braunschweigu je nyní bezpodmínečně nutná strategie managementu rezistence. Situace je však značně komplikovaná a řešení zatím není na dohled. K ochraně proti dřepčíkovi jsou totiž v současné době povoleny pouze účinné látky ze skupiny pyrethroidů.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info