Přísada ke spermatu zvyšuje počet narozených jaloviček

Pomocí přísady s názvem Heifer Plus (firmy Emlab Genetics ze Spojených států) k dávce spermatu je možné výrazně zvýšit podíl narozených jaloviček, jak prokázaly výsledky právě skončené studie Univerzity v Bonnu (studie se uskutečnila ve Výzkumné stanici ve Frankenforstu).

V rámci studie bylo získáno více než 500 embryí buď pomocí normálního spermatu nebo spermatu s přídavkem Heifer Plus. Sperma pocházelo jen od jediného býka. Díky přídavku Heifer Plus signifikantně stoupl podíl samičích embryí a to na 67 %, v kontrolní skupině se podíl samičích embryí pohyboval okolo 50 %.

Heifer Plus se přidává k rozmrazenému spermatu, cca 30 minut se promíchává a následně se aplikuje. Na rozdíl od sexovaného spermatu je takto možné ovlivnit podíl pohlaví bez nutnosti předchozího třídění spermií.

Zatím je nejasné, jaké je složení přísady Heifer Plus. Dr. Michael Hölker z Výzkumné stanice ve Frankenhorstu vypozoroval, že přibližně polovina spermií díky přídavku Heifer Plus ztratí pohyblivost. Kromě toho výrazně poklesne i vitalita poloviny spermií. Schopnost oplodnit u přeživších spermií ale ovlivněna není. Domnívá se proto, že samčí spermie jsou oslabeny pomocí látky, která má původ v humánní medicíně.

Společnost WWS-Germany chce prodávat tento produkt za 10 € za jednu dávku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info