Souhrn událostí uplynulého dne – 27. 1. 2010

Masokombinát v Klatovech končí, bez práce bude přes 160 lidí

Šumavský masokombinát v Klatovech, který je druhým největším podnikem na zpracování masa v Plzeňském kraji, končí. Výpověď dostalo všech více než sto šedesát zaměstnanců. „Firma ukončuje činnost k 28. únoru a propustí 161 zaměstnanců,“ potvrdila Právu ředitelka Úřadu práce v Klatovech Marie Bučková. Podle ní jsou důvodem finanční spory mezi majitelem budov a nájemcem. Nikoho z vedení firmy se zatím Právu nepodařilo sehnat.

MŽP: Nechceme kácet v národních parcích

Vyšla publikace Management lesů v českých národních parcích.„Ve všech našich národních parcích jsou lesy dominantním vegetačním útvarem. Jejich stav odráží nejen místní přírodní podmínky a obecný stav životního prostředí, ale i vliv lesního hospodaření v nedávné minulosti. Naše čtyři národní parky jsou v těchto charakteristikách značně odlišné, tudíž východiska pro stanovení zásad lesního managementu nemohou být pro ně úplně stejná.

Do ekologického zemědělství musí jít víc peněz, říkají odborníci

Autoři zprávy, kterou si nechala vypracovat Evropská komise, tvrdí, že mají-li zemědělci poskytovat „zelené“ veřejné statky a služby, bude se muset zvýšit rozpočet společné zemědělské politiky EU a bude také třeba zpřísnit požadavky, na jejichž základě farmáři unijní dotace dostávají. Rozsáhlá studie vypracovaná Institutem pro evropskou environmentální politiku na zakázku Evropské komise zkoumá způsob jak koncept veřejných statků aplikovat na zemědělství.

Ceny na Plodinové burze stagnují, i kvůli kalamitám v dopravě

Mrazivé počasí s vydatným sněžením na většině území střední Evropy způsobilo stagnaci cen u většiny zemědělských komodit na Plodinové burze. Za nákupy se jezdí hlavně velkými auty a když jsou na silnicích sněhové kalamity, obchoduje se míň, řekl ČTK generální sekretář burzy Karel Zezula. Zatímco první letošní seance burzovních makléřů před dvěma týdny přinesla mírné oživení obchodu a zvýšení cen v průměru o pět procent, nyní se rozdíly pohybují průměrně o dvě procenta. Žito dokonce mírně zlevnilo. Podle Zezuly to ale neznamená, že o komodity není zájem. Nákupčí spíše čekají na oblevu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info