Farmáři obětí cenové války řetězců

Copa/Cogeca varovala včera, že evropští farmáři jsou obětí cenové války obchodních řetězců a požaduje od politiků unie, aby v této věci rozhodně jednali. „Je to nepřijatelná situace. Tlak na snížení obchodních cen ždímá celý potravinový řetězec.“ Prohlásil generální tajemník Copa/Cogeca Pekka Pesonen. Pokles farmářských cen, který není kompenzován snížením cen výrobních nákladů, vyvolává podle něj neúnosný tlak na producenty. Jak Pesonen připomněl, i to je důvodem, proč se podle odhadu Eurostatu propadl loňský příjem na pracovníky bv zemědělství v průměru Evropské unie o 12,2 procenta. Upozornil, že v mnoha případech nutí tento tlak farmáře, aby ukončili svou činnost. Agresivní cenová soutěž podle něj také omezuje výběr spotřebitelů a způsobuje problémy v produkci sezónních komodit, jako je například ovoce a zelenina.

Copa/Cogeca proto žádá Evropskou komisi, členy Evropského parlamentu a ministry zemědělství států unie, aby rychle začali konat. O problému jednají v těchto dnech europoslanci. Komise by měla koncem roku předložit návrh legislativních norem, které mají pomoci řešit situaci v potravinovém řetězci.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info