Konzervárenský obchod desetiletí: Hamé přebírá Seliko

Tuzemský konzervárenský trh zažívá jednu z největších změn od roku 1989 - největší tuzemská konzervárna Hamé totiž přebírá jednoho ze svých konkurentů, společnost Seliko.

Firmy, které spolu dlouhodobě bojovaly o značku pro paštiky Májka, tak budou společně dodávat výrobky nejen na český, ale také na slovenský a maďarský trh. Pro Hamé, které už minulý týden získalo značku Apetit pro bagety, jde o další výrazné posílení pozic na trhu.

Upevnění pozic

„Značka Seliko je jednou z nejstarších českých značek v oblasti konzervovaných potravin a převzetím této značky společností Hamé tak dojde k upevnění tržních pozic této značky. Dojde tak tedy ke spojení dvou značek - Hamé a Seliko, které si dosud na trzích navzájem konkurovaly," uvedli ve společném prohlášení šéfové obou firem Roman Souček ze Selika a Roman Jagoš z Hamé.

„Hamé významně posiluje své pozice jak v segmentu trvanlivých potravin, tak v segmentu chlazených potravin i v segmentu rychlého občerstvení a potvrzuje tak roli silného hráče na potravinářském trhu, který je připraven v období ekonomické krize posílit své portfolio o značky, které by současný ekonomický tlak nemusely přežít," uvedli zástupci obou firem.

Ještě v polovině minulého roku obě firmy mezi sebou bojovali o paštiky, ve kterých se objevila značka Májka. Tu má zaregistrovánu Hamé, která jméno pro paštiku hájila v dlouholetých soudních sporech. A známku Májkrém ve třech různých podobách má zase pro sebe chráněnu právě Seliko.

Obr a tradice

Hamé patří mezi největší konzervárny v Evropě. Kromě českých závodů má Hamé dceřiné firmy v Rumunsku, Maďarsku, Rusku, Polsku, na Ukrajině a Slovensku. Zaměstnává v nich přibližně 2900 pracovníků. Své zboží exportuje do téměř 40 zemí světa. PodHamé v Česku patří mimo jiné značky Otma, Veselá pastýřka a Znojmia. Firmu vlastní islandská skupina Nordic Partners.

Seliko, které konzervy vyrábí už od 19 století, svoje výrobky prodává hlavně v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Podle internetových stránek firmy má obrat asi 450 milionů korun a zaměstnává na 150 lidí.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info