Příčiny masivního klíčení hlíz

Někteří zemědělci mohli být nepříjemně překvapeni extrémně časným nástupem klíčení hlíz ve skladech. A to dokonce i v případě, že byly hlízy ošetřeny doporučeným množstvím přípravku pro inhibici klíčení v práškové nebo kapalné formě.

Příčinou časného, masivního klíčení hlíz z loňské sklizně byla patrně vyšší hladina fytohormonů v hlízách, vyvolaná suchým a teplým počasím v létě. Především u nezavlažovaných brambor při časné likvidaci natě se proto velmi rychle projevilo fyziologické stárnutí. To výrazně podpořilo klíčivost některých odrůd. Důsledek: I po aplikaci inhibitorů klíčení klíčky nadále rostou. Typické symptomy odumírání jako černání špiček klíčků a cibulovité tloustnutí báze klíčků se vyskytují teprve po dvou až třech týdnech.

V budoucnu je proto důležité odebrat z každé uskladněné odrůdy reprezentativní vzorek, vystavit ho teplotě okolo 20 °C a sledovat nástup klíčení. Jakmile začnou první hlízy ve vzorku reagovat, měly by se příslušné partie ve skladu zkontrolovat. V případě potřeby je nutné urychleně přistoupit k ošetření příslušnou dávkou inhibitoru klíčení v kratším intervalu. Přitom platí, že první ošetření uloží hlízy ke spánku a druhé je ochrání proti klíčení.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info