Souhrn událostí uplynulého dne – 28. 1. 2010

Ministr Šebesta odvolal lidi dosazené za Gandaloviče

Státní Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF) na sklonku minulého roku v tichosti výrazně obměnil vedení. Z pětičlenného představenstva byli odvoláni tři lidé, které do funkcí dosadil v květnu 2007 tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Jeho nástupce Jakub Šebesta, vyslaný do vlády sociální demokracií, jmenoval do představenstva ekonomického experta ČSSD Jana Mládka, vrchního ředitele ekonomické sekce na ministerstvu zemědělství Jiřího Havlíčka a ředitele Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půd Jiřího Hladíka, který je Šebestovým poradcem.

Farmáři obětí cenové války řetězců

Copa/Cogeca varovala včera, že evropští farmáři jsou obětí cenové války obchodních řetězců a požaduje od politiků unie, aby v této věci rozhodně jednali. „Je to nepřijatelná situace. Tlak na snížení obchodních cen ždímá celý potravinový řetězec.“ Prohlásil generální tajemník Copa/Cogeca Pekka Pesonen. Pokles farmářských cen, který není kompenzován snížením cen výrobních nákladů, vyvolává podle něj neúnosný tlak na producenty. Jak Pesonen připomněl, i to je důvodem, proč se podle odhadu Eurostatu propadl loňský příjem na pracovníky bv zemědělství v průměru Evropské unie o 12,2 procenta.

Lesy vyhlásí tendry na prodej dřeva za 15 miliard

Státní podnik Lesy ČR, kterému patří polovina lesů v zemi, vyhlásí soutěže na prodej veškerého vytěženého dřeva od příštího roku do roku 2020. Zakázky budou mít hodnotu přibližně 15 miliard korun. Tendry na prodej dřeva a lesní práce podnik vyhlásí 1. února. Sdělil to mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Některé subjekty v lesnictví tendry kritizují. Zásadní změnou proti současnému systému je to, že veškeré vytěžené dřevo si budou prodávat těžařské firmy.

Pozitivní vliv mléka na zdraví lidí

Na konferenci „Výživa a zdraví“ zazněly zajímavé informace o pozitivním vlivu mléka na lidské zdraví. V rámci světového mlékařského summitu Mezinárodní mlékařské federace (IDF) v září 2009 proběhla i konference na téma „Výživa a zdraví“. Ve světě dnes narůstá počet lidí trpících nadváhou a lidí obézních, z čímž jsou spojena vysoká zdravotní rizika (diabetes 2. typu, apnoe, dýchací potíže, hypertenze, rakovina, onemocnění cév a srdce, infarkt, osteoporóza).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info