Na mléko z automatů se v Česku stojí fronty

Lidem nevadí ani vyšší cena čerstvě nadojeného mléka. Firma, která je instaluje bude po opadnutí mrazů instalovat další přístroje.

Automaty na čerstvě nadojené mléko dobývají Českou republiku. Všude tam, kde je spustí, stojí lidé fronty a nevadí jim ani vyšší cena. Firma, která s nimi do Česka přišla, přiznává, že takový úspěch nečekala ani ve snu.

„Automaty se uchytily více než dobře, já osobně jsem to ani nečekal,“ přiznává Luboš Rejfek z firmy Toko Agri, která mléčné automaty v Česku instaluje. „Máme tolik objednávek, že jen co opadnou mrazy, budeme instalovat jeden až dva automaty denně,“ svěřil Deníku.

Mlékomaty na sebe poprvé strhly pozornost v září loňského roku a s klidným svědomím se dá říci, že si ji udržely dodnes. Například nedávno jeden takový spustili v Zábřehu na Šumpersku a přístroj o rozměru novinového stánku je neustále v obležení. Jen za první dva dny se tu vyčepovalo přes pět set litrů mléka.

Podobně to vypadá i u dalších mlékomatů. Třeba ve Vyškově se podařilo za jediný den vytočit 780 litrů. „Velmi nás to překvapilo. Denní odběr nikdy neklesl pod čtyři sta litrů. Jenom za prosinec jsme vytočili okolo šestnácti tisíc litrů mléka,“ pochlubil se Cyril Sigmund, předseda představenstva společnosti Agros, která automat ve Vyškově vlastní.

Litr mléka z automatu stojí patnáct korun, což je o něco více než v supermarketech, a není pasterizované. Prodává se ale zchlazené tak, aby se bakterie v mléce nemohly množit. „Pokud budeme mít záruku funkčnosti a nezávadnosti, tak plošné rozšiřování mléčných automatů jenom vítáme,“ prohlásil například ředitel jihomoravské Krajské veterinární stanice Jaroslav Salava.

Mléčné automaty jsou dnes asi v šestnácti městech České republiky a v brzké době by se měly rozšířit zhruba do dvaceti dalších.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info