Existují útulky a "útulky"

Není pochyb o tom, že obce mají problémy s toulavými zvířaty, popřípadě s těmi, která je potřeba umístit na základě návrhu veterinární správy. Obce také vynakládají nemalé peníze na umísťování zvířat. Lze doporučit, aby se zde vždy přesvědčili, zda je o zvířata správně postaráno, zda peníze „nevyhodili z radnice oknem“.

Například na Olomoucku byl v uplynulých dnech opět zjištěn chov několika desítek psů v naprosto nevyhovujících podmínkách bývalé porodny prasnic. Na základě upozornění občanů zde provedli kontrolu inspektoři krajské veterinární správy ve spolupráci příslušníky Policie ČR a za přítomnosti zástupce Magistrátu města Olomouce.

I když jsou zjištěné skutečnosti teprve předmětem dalších šetření a projednávání, je již nyní jasné, že se i v tomto případě opět projevila nepozornost (či netečnost?) těch, kteří do takových „zařízení“ psy umísťují, aniž by se následně přesvědčili, v jakých podmínkách jsou psi dále chováni a spokojí se s případnou prohlídkou psa mimo místo chovu (například na nějakém parkovišti).

Přece je potřeba se přesvědčit, jak jsou využity obecní peníze vydané na komplexní péči o psy. Za úplatu se obec zbaví odpovědnosti a považuje ze svého pohledu věc za vyřízenou?

Zmíněný případ držení psů, o chovu nemůže být řeč, ukazuje, že takto vydělávat je přinejmenším neetické. Psi zde přežívali v nevhodných podmínkách, všude ostré zraňující předměty, teplota uvnitř jako venku, voda v miskách zamrzlá, krmivem byla uhynulá drůbež a veškeré exkrementy zůstávaly tam, kde byly „vypuštěny“. Zde jde samozřejmě o týrání zvířat, ale i o zcela zbytečné ekonomické a organizační zatížení státu i obce, neboť takové případy musejí řešit další orgány, jako policie či státní veterinární dozor.

Je však třeba říci, že naprostá většina oficiálních útulků splňuje požadavky na ně kladené. Na webových stránkách Ministerstva zemědělství ČR, nyní nově na webovém portále eAGRI.cz v sekci Ochrana zvířat, lze nalézt seznam zhruba 110 útulků, které jsou samozřejmě pod kontrolou krajských veterinárních správ. A to jsou partneři pro obce. Každý útulek musí být provozován v souladu s právními předpisy, zejména se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a veterinárním zákonem.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info