Zetor letos vyrobí o dvě pětiny traktorů méně než v roce 2008

Brněnský Zetor letos hodlá vyrobit 3600 traktorů, což je o zhruba čtyři procenta méně než loni a o více než dvě pětiny méně než v roce 2008. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla Eva Prstková z oddělení marketingu společnosti Zetor Trade ze skupiny Zetor. Pokles je způsoben pokračujícím vlivem globální ekonomické krize.

Loni Zetor vyrobil 3756 traktorů, prodal jich 4112 plus 400 komponentů. Plán na rok 2010 počítá s výrobou 3600 traktorů a prodejem 3986 strojů a 300 až 600 komponentů. „Snížení plánu výroby je odrazem ekonomické krize. Zetor vyvíjí další obchodní aktivity s cílem najít nové možnosti odbytu,“ uvedla Prstková. V roce 2008 Zetor vyrobil přes 6500 strojů.

Celá skupina Zetor se v roce 2008 propadla do ztráty 32 milionů korun. O rok dříve byla v zisku 240 milionů Kč. Za ztrátou a poklesem tržeb o zhruba 11 procent na pět miliard korun oproti roku 2007 stála krize i výkyvy koruny vůči euru a dolaru. Odhady výsledků skupiny za loňský rok firma nezveřejnila. „Vzhledem k tomu, že prozatím nejsou auditované výsledky, to nekomentujeme,“ podotkla Prstková.

Zetor patří k firmám, které citelně pocítily vliv globální ekonomické krize. Kvůli krizi Zetor loni několik měsíců vyráběl pouze čtyři dny v týdnu. V důsledku krize Zetor v listopadu oznámil další vlnu propouštění 185 lidí, tedy pětiny ze všech. Do té doby již loni v Zetoru přišlo o práci asi 150 zaměstnanců. Kvůli krize také firma odložila plány na sériovou výrobu svého nejsilnější modelu Maxterra.

V souvislostí s vlivem krize loni v prosinci deník E15 napsal, že majitel Zetoru, slovenská skupina HTC, zvažuje prodej firmy. Firma to popřela s tím, že pouze hledá strategického partnera. Současný pokles prodejů vlivem krize považuje za přechodnou záležitost, a firma proto má do budoucna záměry pro svůj rozvoj.

Rozvojové záměry ale podle Zetoru představují nemalé kapitálové investice. „V době ekonomické krize je vhodné zvážit sdružení finančních zdrojů, a tak i akcionáři Zetoru intenzivně zvažují, kromě jiných kroků, vytvoření i kapitálového partnerství,“ uvedla firma loni v prosinci v prohlášení k informacím o údajném prodeji.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info