Souhrn událostí uplynulých dní – 29. – 31. 1. 2010

PK: Někteří obchodníci kvůli novému zákonu vyškrtli dodavatele

Některé obchodní řetězce podle informací Potravinářské komory vyškrtly ze svých seznamů dodavatele, kteří odmítli podepsat prohlášení, kvůli němuž by se na jejich vzájemné obchodní smlouvy nevztahoval nový zákon o významné tržní síle. ČTK to sdělila mluvčí komory Dana Večeřová. Uvedený zákon má od 1. února regulovat vztahy mezi odběrateli a dodavateli zemědělských produktů a potravin. Zatímco potravinářské firmy i většina zemědělské veřejnosti normu uvítala, obchodní řetězce a analytici zákon kritizují.

ČSÚ: Produkce masa a nákup mléka meziročně opět klesly

Produkce masa se ve třetím čtvrtletí meziročně snížila o 6,9 procenta na 138.488 tun. Klesla výroba hovězího, vepřového i drůbežího. Výkup mléka se snížil o 2,8 procenta na 579,3 milionu litrů mléka. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Výroba vepřového masa se ve třetím čtvrtletí snížila meziročně o 10,7 procenta na 68.881 tun. Průměrná jatečná hmotnost stoupla o 0,7 procenta, a to na 87,2 kilogramu. U výroby drůbežího masa ČSÚ zjistil meziroční pokles o 1,4 procenta na 51.090 tun. Podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda spotřeba v tuzemsku neklesá, roste však množství masa z dovozu, u nejoblíbenějšího vepřového zejména z Německa.

Mlékárna Olma získala certifikát uznávaný jako záruka kvality

Olomoucká mlékárna Olma získala v lednu certifikát IFS (International Food Standard), který vyžadují obchodní řetězce jako záruku kvality. ČTK generální ředitelka Olmy Simona Sokolová. Olomouckou mlékárnu, která je druhým nejvýznamnějším tuzemským výrobcem mléčných výrobků, ovládá od začátku loňského roku skupina Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše. "Získání certifikátu je pro Olmu důležité ze dvou důvodů. Pro zaměstnance je to i motivační prvek, dostali za svoji práci ocenění. Pro naše kvalitní odběratele, kteří požadují, aby jejich dodavatelé měli certifikáty nejvyšší bezpečnosti výroby potravin, je to doklad, že obchodují s kvalitní firmou."

Existují útulky a "útulky"

Není pochyb o tom, že obce mají problémy s toulavými zvířaty, popřípadě s těmi, která je potřeba umístit na základě návrhu veterinární správy. Obce také vynakládají nemalé peníze na umísťování zvířat. Lze doporučit, aby se zde vždy přesvědčili, zda je o zvířata správně postaráno, zda peníze „nevyhodili z radnice oknem“. Například na Olomoucku byl v uplynulých dnech opět zjištěn chov několika desítek psů v naprosto nevyhovujících podmínkách bývalé porodny prasnic. Na základě upozornění občanů zde provedli kontrolu inspektoři krajské veterinární správy ve spolupráci příslušníky Policie ČR a za přítomnosti zástupce Magistrátu města Olomouce.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info