Při obratu budou na tahu výrobci mléka

Mlékárny se mýlí, pokud se domnívají, že pokles stavů krav, a tím výroby mléka, se zastaví. Lze očekávat, že mléko bude chybět ještě víc a některé mlékárny to neustojí. Je třeba s jejich zástupci jednat a „natvrdo“ jim to říci. Výsledek bude možná nulový, protože jedou podle hesla „každý den dobrý“, své marže nesníží a cenu nezvednou.

Pokud se ta k problému při jednání postaví, je třeba to veřejnosti sdělit a při jednání mlékařům říci, že jejich postoje se přes média dozví široká veřejnost. A že budou přes média prezentovány jejich ekonomické výsledky, které rozhodně nejsou špatné (v porovnání se zemědělstvím dokonce dobré). Ty za rok 2008 by měly být k dispozici a za rok 2009 mají být známé počátkem druhého pololetí. Myslím, že mají povinnost v této době dát na obchodní rejstřík své ekonomické údaje z předchozího roku. Ve druhém pololetí bude další pokles výroby mléka a nemělo by to být pro ně příjemné.

A to je tak skoro všechno, co můžeme udělat. Pak jsou na tahu výrobci mléka. Jestli se rozhodnou pro masivní protestní akce. Ale hlavně, jestli sami najdou odvahu a v době vyšší poptávky po mléce nechají „vysušit“ ty, co se chovali nejhůř. Na to jsem zvědavá. A to, že jsem na to zvědavá jim budu při každé příležitosti říkat. Kdyby byli jednotní, prodávali větší množství přes odbytové organizace, situace by mohla být o něco lepší. Krize nekrize. K tomuto kroku lze jen vyzývat, za ně jej však udělat nemůže nikdo jiný než samotní zemědělci.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info