Chovatelé prasat se ohradili proti výsledkům šetření aktivistů

Šetření se uskutečnilo v šesti unijních zemích

Tuzemští chovatelé prasat se ohradili proti závěrům šetření, které v minulém týdnu prezentovali v Bruselu aktivisté bojující za práva zvířat. Podle šetření jsou zvířata v zemích Evropské unie, ČR nevyjímaje, chována v podmínkách porušujících platné normy. Podle Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě jsou však závěry šetření nesprávné.

Aktivisté z organizací Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) a European Coalition for Farm Animals (Evropská koalice pro hospodářská zvířata) při šetření podmínek zvířat a dodržování norem zjistili, že ač je zakázáno rutinní zkracování prasečích ocásků, tak přesto více než 90 procentům z 250 milionů chovaných prasat v EU je ocas zkrácen.

Šetření se uskutečnilo v šesti unijních zemích: Dánsku, Maďarsku, Německu, Španělsku, Nizozemsku a Británii. Problémy v tomto směru prý mají i ostatní země EU, včetně České republiky.

Chovatelům se nelíbí, že ačkoliv šetření zahrnovalo pouze 0,01 procenta evropských chovů, jsou jeho závěry zobecňovány na celé odvětví chovu prasat. "Takto úzký a nereprezentativní vzorek, jež byl navíc záměrně vybrán, nelze považovat za vypovídající o způsobu chovu prasat v Evropě," stojí v prohlášení chovatelů.

Aktivisté kritizovali například existenci celoroštových podlah a to, že zvířatům není dostatečně obohacován jejich život, takže se navzájem napadají a okusují si ocásky. Kvůli tomu jim je zemědělci zkracují.

Chovatelé argumentují výsledky kontrol chovů provedených v roce 2008 Státní veterinární správou. Ta podle nich předloni zkontrolovala více než dva miliony zvířat. Nedostatky veterinární lékaři zjistili jen u 0,2 procenta z nich. Jde pouze o jednotlivé případy, nikoliv o plošný problém, uvádějí chovatelé.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info