Souhrn událostí uplynulých dní – 1.2. 2010

Sklidilo se méně obilovin, více olejnin

Sklizeň obilovin v loňském roce dosáhla 7,832 milionu tun. V meziročním srovnání to bylo méně o 6,4 procenta. Růst v produkci zaznamenaly olejniny, zejména díky řepce, které se sklidilo vloni 1,279 milionu tun, což je o 85 000 tun meziročně více. Vyplývá to z aktuálního šetření Českého statistického úřadu.

Vláda schválila novelu zákona o ekologickém zemědělství

Vláda dnes schválila sněmovní návrh novely zákona o ekologickém zemědělství, po jednání kabinetu to novinářům řekl premiér Jan Fischer. Nová právní úprava má zavést až milionové pokuty za neoprávněné užívání označení bio či eko. Novela má mimo jiné změnit systém poplatků za registraci. Nově by měli platit podnikatelé, kteří žádají o výjimku z ekologického zemědělství. Návrh, který předložil poslanec ČSSD Ladislav Skopal, počítá se zavedením velkého množství pokut za nedodržení pravidel ekozemědělství.

Chovatelé prasat se ohradili proti výsledkům šetření aktivistů

Šetření se uskutečnilo v šesti unijních zemích. Tuzemští chovatelé prasat se ohradili proti závěrům šetření, které v minulém týdnu prezentovali v Bruselu aktivisté bojující za práva zvířat. Podle šetření jsou zvířata v zemích Evropské unie, ČR nevyjímaje, chována v podmínkách porušujících platné normy. Podle Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě jsou však závěry šetření nesprávné. Aktivisté z organizací Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) a European Coalition for Farm Animals (Evropská koalice pro hospodářská zvířata) při šetření podmínek zvířat a dodržování norem zjistili, že ač je zakázáno rutinní zkracování prasečích ocásků, tak přesto více než 90 procentům z 250 milionů chovaných prasat v EU je ocas zkrácen.

Při obratu budou na tahu výrobci mléka

Mlékárny se mýlí, pokud se domnívají, že pokles stavů krav, a tím výroby mléka, se zastaví. Lze očekávat, že mléko bude chybět ještě víc a některé mlékárny to neustojí. Je třeba s jejich zástupci jednat a „natvrdo“ jim to říci. Výsledek bude možná nulový, protože jedou podle hesla „každý den dobrý“, své marže nesníží a cenu nezvednou. Pokud se ta k problému při jednání postaví, je třeba to veřejnosti sdělit a při jednání mlékařům říci, že jejich postoje se přes média dozví široká veřejnost.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info