Sníh na zahradě stromům prospívá. Rostlinám na záhonech škodí

Většině rostlin vyhovuje, když je sníh chrání proti mrazu a při tání jim poskytuje vláhu. Některé se však pod tíhou závějí mohou lámat, jiné při oblevě uhnijí. Proto je třeba zvážit, kdy sníh z rostlin odstranit a kdy ho k nim naopak přidat.

1. Z větví sníh shazujte, jen když je ohrožuje

Když sníh stromy či keře nepoškozuje, je lepší ho na rostlinách nechat. "Chrání rostliny před mrazem a při tání jim zajišťuje vláhu," vysvětluje floristka Vlasta Černá Rypáčková (www.floranet.cz). Pokud však vidíte, že sníh tíhou láme nebo ohýbá větve, shoďte ho. Týká se to hlavně sloupovitých jehličnanů jako jsou túje, cypřiše či jalovce, ale i kleče, pajehličníků, buxusů, rododendronů a dalších keřů, které se stříhají do kulata. Sníh může poškodit i živé ploty, nebo černý bez. Shazujte ho však opatrně, větve jsou v chladu křehké a mohly by se polámat. Preventivně můžete větve svázat.

2. Polámané větve zařežte a ošetřete

Jakmile se některá větev ulomí, je potřeba ji začistit. "Odřežte ji kolmo, aby plocha řezu byla co nejmenší. Když je rána větší než pět centimetrů nebo je strom starý, ránu ošetřete vhodným přípravkem," radí zahradník Čestmír Böhm (www.zahradnictvibohm.cz). Vhodný je štěpařský vosk, případně latex nebo balakryl. Když se větev odlomila jen částečně, svažte ji tak, aby se rána nemohla rozšiřovat.

3. Při velkých mrazech záhony přikryjte

Půda promrzá velmi hluboko, takže ohrožuje kořeny rostlin. Proto záhony, které nechrání sníh, za holomrazů zakryjte slámou, hoblinami, kůrou, chvojím nebo ochrannou agrotextilií. "Od února se postupně na záhony může navážet hnůj a kompost," doporučuje Miroslava Paclová ze zahradnického sdružení Hortiservis (www.hortiservis.cz). Pokud záhony zakrýt nestihnete, na jaře je musíte pořádně zalít.

4. Sníh na záhonech nechte, s výjimkou suchomilných rostlin

Závěj na záhonech je prospěšná, protože sníh brání promrznutí půdy a zlepšuje tak přezimování rostlin, zvláště růží a mnohých cibulovin. Vysokohorské rostliny přikrytí sněhem dokonce vyžadují pro kvalitní přezimování. Rostlinám zároveň svědčí vláha při tání sněhu. Proto když je na záhonech sněhu málo, neuškodí ho přisypat z okolí. Jsou však výjimky.

"Sníh vadí rostlinám, které u nás zimu snášejí, ale sníh se v jejich domovině nevyskytuje - třeba zimovzdorné kaktusy nebo juky," říká Čestmír Böhm. "U některých rostlin, jako je pampová tráva Cortaderia, na jaře kvůli tajícímu sněhu hrozí vyhnívání kořenů," doplňuje Jiří Mařák ze sdružení Zahrada Brno (www.zahradabrno.cz). Podobné je to u skalniček lewisií a u levandule.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info