Hradecký kraj bude dál podporovat lov přemnožených divočáků

Odstřel divokých prasat kraj zavedl v roce 2003

Královéhradecký kraj bude i letos finančně podporovat myslivce při lovu přemnožených divokých prasat. Lovci budou dostávat za zastřeleného mladého divočáka příspěvek 200 korun. Odměny nimrodům dnes schválilo krajské zastupitelstvo. Podporu odstřelu divokých prasat kraj zavedl v roce 2003 a dosud na ni vyplatil téměř 3,5 milionu korun.

Vyplácením zástřelného se podařilo utlumit nekontrolovatelný nárůst černé zvěře. Díky finanční motivaci se daří přimět lovce, aby stříleli přednostně netrofejní, mladou zvěř. Snižování populace divočáků pomáhá zabraňovat i šíření nebezpečných nemocí, jako je např. trichinelóza, klasický mor prasat, aj. Velký růst stavů černé zvěře začal v roce 1997. Odlovy divočáků vedou i ke snižování škod v zemědělství a také k lepší věkové struktuře v populaci divokých prasat. Je lepší mít v honitbách menší množství silné a zdravé zvěře než mnoho slabých a na nemoci náchylných kusů.

Celkem myslivci s podporou kraje od roku 2003 ulovili přes 17.000 mladých divočáků. Zástřelné se vyplácí v období od 1. ledna do 15. listopadu. Rekordní odměny, více než 600.000 korun, kraj dosud vyplatil v letech 2004 a 2007. Loni myslivci dostali za ulovené kusy necelých 550.000 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info