Poslanci zapracovali, schválili úpravu převozu škodlivin pro šlechtění rostlin

Poslanecké sněmovna ve čtvrtek po dopoledních písemných interpelacích a dlouhých hodinách dohadování a obstrukcí, které provázely jednání v minulých dnech, schválila jeden vládní návrh zákona. Jednalo se o novelu zákona o rostlino-lékařské péči a byla přijata již v prvním čtení.

Nevídanou shodu zákonodárců zřejmě umožnila apolitičnost projednávané normy i skutečnost, že na čtvrtečním pořadu schůze nejsou zařazeny žádné kontroverzní návrhy, které by plénum rozdělovaly a nutily pravici k blokování Sněmovny obstrukcí.

"Cílem úpravy je umožnit rostlinolékařské správě vydat rostlinolékařský pas pro přemísťování karanténního materiálu z ČR na území jiného státu Evropské unie," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta. Karanténním materiálem jsou škodlivé organismy, rostliny, rostlinné produkty a jiné předměty pro pokusné a vědecké účely nebo pro šlechtění odrůd, dodal.

Směrnici Česko částečně přejalo už dříve vyhláškou. Pokud by nebyla rychle schválena novela zákona, Evropská komise by proti ČR zahájila řízení.

Kvůli projednání kontroverzních návrhů, jako je zrušení zdravotnických poplatků, se již ve středu rozhodla ČSSD ve spolupráci s komunisty svolat na příští týden mimořádnou schůzi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info