Souhrn událostí uplynulého dne – 4.2. 2010

Ministerstvo zemědělství vychází z falešných ekonomických údajů

Svaz marginálních oblastí má podklady, ze kterých vyplývá, že je v České republice nepravdivě vykazována ztrátovost mléka. Možná by se chtělo říci - v pořádku, hlavně, že na tomto základě dostaneme další peníze z EU. Tak to ale není, na základě nepravdivých údajů se nejsilnější česká zemědělská lobby - producenti mléka - rozhodla obrat o peníze všechny ostatní zemědělce. Evropské peníze rozdělené na základě jasných kritérií proto budou proto s největší pravděpodobností velmi neprůhledným a na falešných údajích založeným mechanismem přerozděleny ještě jednou, tentokrát té „správné skupině“. Machinace v propočtech jsou dvojího druhu - manipulují se jednak dotace a jednak tržby.

Poslanci zapracovali, schválili úpravu převozu škodlivin pro šlechtění rostlin

Poslanecké sněmovna ve čtvrtek po dopoledních písemných interpelacích a dlouhých hodinách dohadování a obstrukcí, které provázely jednání v minulých dnech, schválila jeden vládní návrh zákona. Jednalo se o novelu zákona o rostlino-lékařské péči a byla přijata již v prvním čtení. Nevídanou shodu zákonodárců zřejmě umožnila apolitičnost projednávané normy i skutečnost, že na čtvrtečním pořadu schůze nejsou zařazeny žádné kontroverzní návrhy, které by plénum rozdělovaly a nutily pravici k blokování Sněmovny obstrukcí.

Farmáři zvažují první letošní demonstrace

Tuzemští zemědělci zvažují první letošní demonstrace. Kvůli stále nízkým výkupním cenám mléka by mohli v dohledné době demonstrovat před mlékárnami. Farmáři z Pardubicka navíc vyzývají vedení Agrární komory k organizaci protestu před prodejnami obchodních řetězců. ČTK to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle něj je většina členů komory pro demonstrace, což dokládá výsledky ankety mezi členskými subjekty. „Více než 70 procent respondentů chce, aby se udělaly akce proti řetězcům s tím, že se jich osobně zúčastní, stejné číslo chce, aby se udělaly akce proti mlékárnám s tím, že se jich zúčastní,“ uvedl Veleba.

Malé pily chtějí ponechat část obchodu se dřevem v rukou státu

Provozovatelé malých a středních pil sdružení ve Společenstvu dřevozpracujících podniků ČR (SDP) považují za důležitý předpoklad pro svou další existenci ponechat obchod s polovinou státního dřeva v rukou státu. Toto předkupní právo chtějí prosadit do druhého kola nového tendru na lesní práce a prodej dřeva státního podniku Lesy České republiky (LČR). V tendru chtějí LČR předat prodej veškerého dřeva těžařským firmám. LČR argumenty společenstva odmítly jako neopodstatněné.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info