Výroba masa loni klesla

Přebytkem skončil obchod s mlékem a mléčnými výrobky

Tuzemská výroba masa se loni meziročně snížila o 7,2 procenta na 556.066 tun masa v jatečné hmotnosti, nejvýrazněji klesla produkce vepřového. Nákup mléka meziročně klesl o 3,2 procenta na 2,292 miliardy litrů (ČSÚ). Loňská sklizeň obilovin 7,832 milionu tun byla o 6,4 procenta nižší než v roce 2008.

Produkce vepřového masa loni dosáhla 284.572 tun, což bylo o 10,2 procenta méně než o rok dříve. Výroba hovězího masa se v porovnání s rokem 2008 snížila o 3,7 procenta na 76.478 tun. Stejný procentní pokles jako u hovězího masa zaznamenali statistici u drůbežího masa, kterého bylo vyrobeno 194.252 tun.

Pokles živočišné produkce koresponduje s vývojem cen. Vývoj 2010 bude opět záviset na vývoji cen a pokud jde o produkce z chovu skotu, zejména mléko, i na dodatečných podpůrných opatřeních ze strany Evropské unie a ministerstva zemědělství.

Pokles domácí výroby vepřového masa je způsoben růstem jeho dovozu. Je to důsledek toho, že starší země Evropské unie přišly o mnoho exportních míst ve světě. Namísto do Ruska, Japonska či Koreje směřuje nyní produkce vepřového masa ze západní Evropy na trhy nových členských zemí. Místní producenti jim přitom nejsou schopni konkurovat.

Roční spotřeba vepřového masa se v Česku již několik let pohybuje mírně nad hranicí 40 kilogramů na osobu. Stále tak roste podíl dováženého vepřového. Tento trend bude pokračovat i nadále a do roka by mohl podíl dováženého vepřového na jeho domácí spotřebě dosáhnout 50 procent.

Výraznější dopad růstu dovozu na spotřebitelské ceny vepřového se však nepředpokládají.

Celý loňský rok provázel propad cen zemědělských komodit. Průměrné ceny výrobců mléka se v roce 2009 meziročně propadly o 29,3 procenta. Mléko nejvyšší třídy jakosti bylo nakupováno za průměrnou cenu 6,20 Kč za litr. Náklady na produkci litru mléka se dle analýzy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací pohybují kolem osmi korun. V důsledku ztrátové výroby tak řada chovatelů během roku redukovala či zcela rušila své chovy.

Podle odhadů ČSÚ došlo za loňský rok k poklesu kusů dojného skotu o 35.000 kusů na 375.000. Očekává se, že vybíjení stád bude pokračovat i letos. Výkupní ceny jatečných kuřat byly loni meziročně nižší téměř o desetinu, ceny producentů jatečných prasat zaznamenaly mírný pokles o 0,8 procenta.

Průměrné ceny jatečných býků meziročně vzrostly o 2,1 procenta, naopak ceny jatečných telat, jalovic i krav se snížily.

Bilance zahraničního obchodu s hovězím, vepřovým i drůbežím masem byla záporná, stejně jako u kategorie živých prasat. Naopak kladnou bilanci měl obchod s živým skotem a živou drůbeží. Hovězí i drůbeží maso se dováželo hlavně z Polska, vepřové z Dánska.

Přebytkem skončil obchod s mlékem a mléčnými výrobky. V porovnání s rokem 2008 se změnila jeho struktura. Zatímco dovoz konzumního mléka a zakysaných mléčných výrobků poklesl zhruba o 12 procent, másla bylo dovezeno o 37,5 procenta meziročně více. Vývoz zakysaných mléčných výrobků vzrostl o více než pětinu, u másla klesl o 3,7 procenta. Hlavním obchodním partnerem ČR u této komodity bylo Německo.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info