Sněmovna spotřební daně z piva nesníží

Sněmovna odmítla senátní návrh na snížení daně z piva o 50 haléřů na půllitr. Sazba daně tak zůstane na vyšší úrovni, kde je od 1. ledna letošního roku. Novelu zákona o spotřební dani, do které chtěli senátoři snížení daně vtělit, poslanci prosadili ve sněmovním znění a odeslali ji prezidentovi.

Zejména malé pivovary tvrdí, že vyšší daň je pro ně kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli likvidační. Senátní verzi ale podpořilo jen osm poslanců. Proti se až na výjimky postavili i občanští demokraté, jejichž senátoři snižování daně prosazovali. ODS se rozhodla nepodporovat žádný zákon, který by zvyšoval schodek státního rozpočtu. Kritici senátní verze hovořili o zhruba miliardovém výpadku daňových příjmů rozpočtu. Senátní návrh odmítl i ministr financí Eduard Janota.

Návrh na vrácení sazby daně u piva do podoby před navýšením o 33 procent v rámci protikrizového balíčku senátoři navrhovali jako kompromis vzhledem k nulové spotřební dani u vína. Některé pivovary kvůli tomu chtěly přejmenovat pivo na sladové víno, Janota tento krok už dříve odmítl jako nesmysl.

Na rozdílné zdanění piva a vína upozorňovali také někteří poslanci. "Rozhořčení pivovarníků je spíše oprávněné, jestliže jsme jako zákonodárci, ekonomové - daňaři pominuli fakt, že zdaňujeme výhradně jeden typ spotřeby," uvedl například poslanec ODS Michal Doktor. Senátní návrh je ale podle něj kvůli potřebě výběru většího objemu peněz pro stabilizaci soustavy veřejných rozpočtů "naprosto nepřijatelný".

Poslanec KSČM Petr Braný naznačil, že rozdílné zdanění by mělo být předmětem debat až po volbách. Podle něj Senát nejspíš vycházel z lidového rčení, že vláda, která zdraží pivo, padne. Vzhledem k oblíbenosti kabinetu Jana Fischera to ale pro něj podle Braného platit nebude.

Vládní novela se původně sazeb daně netýkala. Jejím cílem je v duchu evropských směrnic vytvořit právní rámec pro unijní elektronický systém, který má kontrolovat dopravu výrobků podléhajících spotřební dani. Systém sledování vznikl hlavně kvůli boji s daňovými podvody u spotřební daně. Spolu s tím budou nahrazeny současné papírové průvodní doklady elektronickými. "Tím dojde ke zlepšení kontroly řízení dopravy vybraných výrobků v režimu podmíněného osvobození od daně v rámci Evropské unie," podotkl Janota.

Sněmovna rovněž prosadila Senátem odmítnuté doplnění vládní novely o pasáž, podle níž podnikatelé, kteří plní některé zkapalněné ropné plyny do tlakových nádob o hmotnosti náplně do 40 kilogramů včetně, budou muset používat investičně náročné měřicí systémy. Poslanci v rámci novely od daně navrhli osvobodit tabákové výrobky pro zkoušky jejich kvality za podmínky, že budou při testech spotřebovány, zničeny nebo znehodnoceny. Daň se nebude muset platit rovněž za tabákové výrobky, které odebere jako vzorky celní úřad.

Poslanci dnes proberou také návrh, který by měl bránit útokům laserem na startující a přistávající letadla. V dnešním programu předřadili dva návrhy dluhopisových programů na úhradu části státního dluhu za loňský a letošní rok.

Snížit daň u piva prosazovali senátoři ODS, zvýšila ji vládní protikrizová opatření. Poslanci ale byli proti. Novelu zákona o civilním letectví, v níž by mělo být zakázáno používání laserů v okolí letišť, chtějí poslanci začlenit do novely atomového zákona. ČSSD v něm navrhuje zavést příspěvky obcím v havarijních zónách jaderných elektráren.

Úplně na konec dnešního pořadu poslanci zařadili třetí čtení návrhu KDU-ČSL na zvýšení mateřské na loňskou úroveň. Na jednání a rozhodnutí o něm s největší pravděpodobností nedojde.

Na dnešek poslanci zařadili i vládní novelu zákona o vodách, druhé čtení předlohy o podpoře sportu, který upravuje přítomnost policistů na stadionech, vládní novelu zákona o elektronických komunikacích a senátní návrh, podle kterého by dostávaly peníze města a obce v okolí všech velkých elektráren.

Poslanci naopak zamítli návrh Jana Vidíma (ODS) na zkrácení lhůty pro projednání senátní předlohy o účastnících protikomunistického odboje. Sněmovna ji podpořila v prvním čtení, poslanec se ale obává, že by nemusel v případě jeho přijetí platit do voleb. Zkrácení neumožnila ČSSD, podle které je normu nutné projednat ve výborech řádně.

Na návrh Ivana Langra (ODS) poslanci zařadili do programu nynější schůze zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů. Z vyjádření některých poslanců vyplynulo, že současné zasedání sněmovny dneškem neskončí a mělo by pokračovat příští týden. Na příští týden jsou svolány i tři mimořádné schůze dolní komory.

Celkem mají poslanci dnes ve schváleném programu 18 bodů. Jednání o změnách jim trvalo zhruba dvě hodiny.

Autor: ČT

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info