Najdi si svého farmáře

Zájem spotřebitelů o kvalitní potraviny dodávané přímo z farmy v posledních letech enormně vzrostl a zákazníky kromě kvality také zajímá, kde tyto produkty vznikají, v jakém prostředí jsou chována hospodářská zvířata, jejichž maso konzumují nebo z jakých polí pochází zelenina na jejich talíři. Pro farmáře však není snadné potenciální zákazníky oslovit a ještě obtížnější je dopravit k nim svoji produkci. Právě v tom by mohla výrazně pomoci nová iniciativa, kterou pod názvem Najdi si svého farmáře organizuje soukromý zemědělec a Živnostník roku 2008 kraje Vysočina František Němec.

V čem spočívá a komu je určena akce Najdi si svého farmáře?

Smysl celé akce Najdi si svého farmáře je v tom, aby spotřebitelé byli dobře informováni o tom, kde, kdy a v především také od koho si můžou koupit produkty z farmy. V první fázi, zhruba do konce února bych rád oslovil co nejvíce farmářů, kteří mají co nabídnout ze své produkce konečnému spotřebiteli. Až se ozvou, tak jejich nabídku zkoordinuji a vytvořím databázi, která bude obsahovat údaje o nabízených produktech, o místě, kde jsou nabízeny a jakým způsobem je možné je koupit, a také údaje o farmě, která je prodává.

Producenti zařazení do databáze dají dohromady určitou finanční částku, která umožní spustit kampaň na podporu akce Najdi si svého farmáře. Je zapotřebí, aby skupina zemědělců, kteří se chtějí zapojit, byla co největší, protože kampaň by měla být celorepubliková.

Vycházím z vlastní zkušenosti, jde o to, že o potraviny nakupované přímo z farmy je zájem a například naše farma není schopna svými produkty zásobovat a hlavně distribučně pokrýt celou republiku. Zamýšlená akce by umožnila, aby se lidé dozvěděli i o dalších producentech v jejich kraji nebo v místě, kde například tráví dovolenou či kam jedou na výlet. Například když pojedu na dovolenou na Vysočinu a zajímám se produkty z farem, najdu si internetových stránkách www.najdisisvehofarmare.cz v našem případě konkrétně Farma rodiny Němcovy – mléčné výrobky (jogurt, tvaroh,sýry) – kontakt – webové stránky, atd.

Bydlím-li třeba v Libereckém kraji, najdu si již zmíněné webové stránky například pana Šourka z Plav nebo někoho jiného, kdo zpracovává třeba maso a další. V Královéhradeckém kraji například penziony Smetanův statek a další.

Tímto projektem, bych chtěl přitáhnout lidi na venkov, aby začali své těžce vydělané peníze utrácet za produkty českých farmářů, a tím podpořili náš venkov, který je i jejich venkovem.

Co by měla tato aktivita přinést spotřebitelům a co samotným zemědělcům?

Pro spotřebitele by měly být internetové stránky www.najdisisvehofarmare.cz jasným rozcestníkem pro jejich putování za svým farmářem. Jde o to, že lidé, kteří chtějí nakupovat kvalitní produkci přímo na farmách, chtějí znát také toho, kdo tyto výrobky produkuje, chtějí vědět jaké podmínky mají na farmě jeho zvířata, jestli dbá na welvare zvířat, jestli má čisto na farmě. Prostě součástí ceny výrobku je i zážitek z farmy. Pro nás, samotné zemědělce je to pak příležitost, jak si vybudovat svou značku kvalitou, dostupností výrobků, kvalitním servisem zákazníkovi, zážitkem z farmy a řadou dalších parametrů, a nečekat na to, až za nás někdo udělá reklamní kampaň pro nějaké v podstatě anonymní značky. Pokud naučíme naše zákazníky dojíždět za farmáři je samozřejmé že farmářům se zvedne příjem, budou se moci kvalitněji rozvíjet a vytvoří takové zázemí pro své děti, aby i ony chtěly v jejich práci s hrdostí pokračovat.

Vaše farma už nějaký čas dodává svoji produkci konečným spotřebitelům ve městech, jak oslovujete zákazníky a jak probíhají samotné dodávky

Již dva roky zpracováváme mléko z vlastní produkce na farmě, cestu k zákazníkovi si hledáme různými způsoby. Naši nejúčinnější reklamou jsou spokojení zákazníci, kterým naše výrobky chutnají a kteří o nich mluví svými přáteli, dávají jim je ochutnat a ti nás pak sami vyhledávají. Samozřejmě pro to, aby naše produkty chutnaly musíme taky něco dělat. Dbáme na kvalitní suroviny, jako je mléko či marmelády, které používáme k výrobě potravin, poskytujeme kvalitní servis, například pravidelné dodávky čerstvých výrobků, a prodáváme také zážitek z farmy. Naši zákazníci se k nám mohou kdykoli přijít podívat na statek. Dodávky probíhají minimálně jednou týdně, buďto na předem smluvená místa nebo přes náš e-shop na webových stránkách www.farmanemcova.cz.

Zemědělci, kteří mají zájem zapojit se do projektu Najdi si svého farmáře, najdou bližší informace na webových stránkách www.najdisisvehofarmare.cz , www.farmanemcova.cz

nebo mohou kontaktovat přímo Františka Němce

Tel.: 603 838 627, e-mail: info@farmanemcova.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info