Souhrn událostí uplynulých dní – 5. – 7. 2. 2010

Pozemkový fond asi bude moci hradit pozemkové úpravy bez omezení

Sněmovna včera v prvním čtení podpořila novelu zákona o Pozemkovém fondu, která rozšíří možnosti fondu hradit pozemkové úpravy upřesňující majetkové vztahy k půdě. V současné době může fond platit úpravy jen v katastrech s nedokončeným přídělovým nebo scelovacím řízením. Fond může ročně na tyto účely vynaložit až 400 milionů korun. Novelu zákona připravilo ministerstvo, kvůli rychlejšímu schvalování ji ale předkládá sedm poslanců z ODS, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Předloha také přináší změny v hlasování v radě fondu.

Tradiční české potraviny se dovážejí z ciziny

Stále více výrobců potravin přesouvá svoje provozy do zahraničí. Dovážet se musí už i mražená zelenina, jíž bývalo Česko proslulé. Máte rádi tradiční české potraviny? Pokud ano, patrně musíte v dnešní době trpět. Výroba se totiž houfně přesouvá za hranice a najít na pultě něco opravdu českého už začíná být pomalu problém. Podle expertů se to týká hlavně zeleniny, a zejména té mražené. Ta se v Česku už téměř nevyrábí. „Většina mražené zeleniny, která je na pultech, se dnes dováží z Polska, z Francie a Belgie. Přitom v tomto oboru jsme byli experty,“ potvrzuje mluvčí potravinářské komory Dana Večeřová.

Sněmovna spotřební daně z piva nesníží

Sněmovna odmítla senátní návrh na snížení daně z piva o 50 haléřů na půllitr. Sazba daně tak zůstane na vyšší úrovni, kde je od 1. ledna letošního roku. Novelu zákona o spotřební dani, do které chtěli senátoři snížení daně vtělit, poslanci prosadili ve sněmovním znění a odeslali ji prezidentovi. Zejména malé pivovary tvrdí, že vyšší daň je pro ně kvůli dlouhodobým smlouvám s odběrateli likvidační. Senátní verzi ale podpořilo jen osm poslanců. Proti se až na výjimky postavili i občanští demokraté, jejichž senátoři snižování daně prosazovali. ODS se rozhodla nepodporovat žádný zákon, který by zvyšoval schodek státního rozpočtu.

Euro: Ministr Šebesta razantně obměnil některé dozorčí rady

Ministr zemědělství Jakub Šebesta podle serveru Euro.cz na konci loňského roku obměnil dozorčí rady všech pěti podniků Povodí a Budějovického Budvaru. Odejít se museli lidé jmenovaní Šebestovým předchůdcem Petrem Gandalovičem (ODS), které současný ministr, vyslaný do vlády sociální demokracií, nahradil jejími členy nebo lidmi, jež mají k této straně blízko, napsal server. Z dozorčí rady Budvaru Šebesta odvolal lobbistu Libora Kudláčka (dříve ODA) a advokáta Josefa Skácela. Místo nich přišli jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a Antonín Němec.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info