Ministr životního prostředí Jan Dusík se ve dnech 5.-6. února 2010 zúčastnil Dillíského summitu udržitelného rozvoje

Ministr životního prostředí Jan Dusík se ve dnech 5.-6. února 2010 zúčastnil Dillíského summitu udržitelného rozvoje. Letošní summit, kterého se zúčastnili přední světoví představitelé širokého spektra jednotlivých pilířů udržitelného rozvoje, se nesl pod heslem „Po Kodani: hledání nové cesty k udržitelnému rozvoji“. Dillísky summit se stal po prosincovém zasedání OSN o změně klimatu (UNFCCC) a přijetí tzv. Kodaňské dohody první globální příležitostí k výměně názorů, jak dál pokračovat m.j. v mezinárodním jednání o změně klimatu.

Samotný summit se soustředil na otázky, jakým způsobem pokračovat v mezinárodním jednání o dosažení dohody o režimu snižování emisí skleníkových plynů po r. 2012, na úlohu veřejného a soukromého sektoru, ústřední státní správy, místní samosprávy a občanské společnosti při zohledňování problematiky změny klimatu a udržitelného rozvoje, na strategický přístup k budoucnosti sektoru energetiky a na podporu vědy a výzkumu.

Ministr Dusík byl společně s ministrem pro novou a obnovitelnou energii Indie, se státním ministrem životního prostředí, energetiky, udržitelného rozvoje moří Francie, ministrem zdrojů a energetiky Austrálie, ministrem klimatu a energetiky Belgie, výkonným ředitelem Společnosti pro budoucí energetiku Abú Dhábí a členkou japonského parlamentu hlavním panelistou sobotního bloku věnovaného budoucími vývoji nové energetiky.

Ministr Dusík ve svém vystoupení zdůraznil směřování oblasti energetiky směrem k většímu podílu obnovitelných zdrojů energie z dlouhodobého hlediska. „Tento trend bude odrážet nejen snižující se potenciál doposud známých zdrojů fosilních paliv zdrojů, ale především vývoj ekonomiky pod vlivem technologického vývoje směrem k větší účinnosti využívání materiálových a energetických zdrojů, k úsporám a k zohlednění závazků v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. Rozvoj sektoru obnovitelných zdrojů energie stimuluje i růst ekonomiky a vytváření nových pracovních příležitostí, snižuje závislost na dovozech energetických zdrojů a může tak posilovat energetickou bezpečnost,“ řekl ministr Dusík ve svém sobotním projevu. Ministr se podělil s účastníky summitu také o české zkušenosti. Vyzval k podpoře postupného přechodu od konvenčních zdrojů energie k obnovitelným zdrojům při zohlednění národních specifik, k prosazování uceleného pohledu na oblast výroby a využívání energie v oblasti strategického a politického plánování v souladu s principy udržitelného rozvoje a k posílení, k větší koordinaci a zlepšení mezinárodní správy oblasti energetiky, která se vyznačuje značným stupněm fragmentace.

Ministr rovněž využil účasti na summitu k výměně názorů s kolegy z členských států Evropské unie o dalším postupu mezinárodního vyjednávání o změně klimatu před 16. zasedáním smluvních stran UNFCCC na podzim v mexickém Cancúnu. EU pod vedením španělského předsednictví EU provedla v Dillí během summitu konzultace s předními indickými představiteli a dalších přítomných států o dalším postupu při jednání o novém mezinárodním nástroji pro snižování emisí skleníkových plynů po r. 2012. Ministr Dusík také jednal např. s výkonným tajemníkem UNFCCC Y. de Boerem o harmonogramu mezinárodních klimatických jednání, s B. Stigsonem, prezidentem Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj (WBCSD) o pohledu podnikatelské sféry na problematiku udržitelného rozvoje, ochrany životního prostředí, změny klimatu a energetiky.

WBCSD na summitu prezentovala „Vizi 2050“, pohled světové podnikatelské komunity v čele např. s Boeing Company, ArcelorMittal, E.ON, GDF Suez, PricewaterhouseCoopers, The Procter&Gamble Company, Royal Philips Electronics, Sony Corporation, Toyota Motor Corporation, Volkswagen na dosažení udržitelného světa v r. 2050. Vize sestává z 9 elementů, které mají dovést svět k cíli roku 2050:

1) zharmonizování potřeb obyvatel s kapacitami planety, 2) zajištění základních potřeb obyvatel likvidací chudoby a propojením služeb ekosystémů s podnikáním, 3) vytváření skutečných hodnot skutečnými náklady a skutečnými zisky internalizací služeb ekosystémů, nákladů na snižování uhlíku a zajištění přístupu k vodě, 4) prostřednictvím „Zelené revoluce“ zajistit dostatečnou výrobu potravin a biopaliv, 5) obnova a regenerace lesů s ohledem na jejich funkci při snižování emisí skleníkových plynů, 6) bezpečné a dostatečné zásobování nízkouhlíkovou energií snížením emisí skleníkových plynů o 50 % ve srovnání s r. 2005, 7) dosáhnout téměř nulové čisté energetické náročnosti budov, 8) zajistit bezpečnou a nízkouhlíkovou mobilitu, 9) radikálně minimalizovat produkci odpadů 4-10 násobným zlepšením ekoúčinnosti zdrojů a materiálů ve srovnání s r. 2000).

Plné znění „Vize 2050“ je k dispozici na web: www.wbcsd.org.

Podrobné informace o průběhu a výsledcích Dillíského summitu udržitelného rozvoje jsou k dispozici na web: http://dsds.teriin.org.

Stáhněte si...

Projev ministra Jana Dusíka, Summit udržitelného rozvoje, Dillí, únor 2010, verze v aj (PDF, 47 kB)

Fotografie z Dillíského summitu udržitelného rozvoje najdete najdete zde.

Petra Roubíčková, tisková mluvčí MŽP

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info