Po tuhé zimě, horké léto

Před necelým rokem, bylo to v květnu, jeden vysoký úředník resortního ústavu v televizi divákům sdělil, že české zemědělství je v dobré kondici. Rok se s rokem sešel a čísla Českého statistického úřadu, která jsou zatím k dispozici za tři čtvrtletí, vypovídají o vývoji české ekonomiky, převedeno na propad hrubého domácího produktu, následující:

v 1. čtvrtletí o 4,2 %,

ve 2. čtvrtletí o 4,7 %,

ve 3. čtvrtletí o 4,1 %.

Ale pozor, z toho zemědělství za tři čtvrtletí celkem vykazuje propad o 22,8 %! Spíš než propad se sluší použít slovo pád. Pak není divu, že inflace, kterou výrazně ovlivňují ceny potravin, to dotáhla v prosinci až na pouhé jedno procento. Je tedy jasné, že jsme to my, zemědělci, kteří neseme na svých bedrech rozhodující díl dopadů současné hospodářské krize.

Nedokládá to jenom pokles HDP. Více než výmluvné je srovnání ztrát v potravinové vertikále. Ztráty farmářů (prvovýrobců) na příjmech z prodeje hlavních komodit přesáhnou v minulém roce meziročně dvacet procent. U zpracovatelů je odhad do pěti procent a obchodníci se budou pohybovat na čísle kolem tří procent. To je smutná skutečnost. Ještě smutnější jsou ovšem reálné postoje významných politiků směrem k nám, zemědělcům. Za této situace se nám ministr financí Eduard Janota v rámci svého balíčku pokusil zvednout pozemkovou daň o 100 %. Tento pokus jsme zachytili a ušetřili vyhození dvou miliard korun navíc. Za této situace resortní ministr Jakub Šebesta byl před hlasováním o navýšení svého rozpočtu o 1,5 mld. Kč proti. Naštěstí ale poslanci měli rozum a pro náš minimální požadavek ruku zvedli.

Co z toho všeho vyplývá? Jednoznačně to, že situace se bude vyostřovat. Drtivý ekonomický tlak na prvovýrobu může zmírnit jenom zvýšení farmářských cen. Soudím, že po nynější tuhé zimě přijde pořádně horké léto. Je třeba se připravit.

Jan Veleba

prezident Agrární komory ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info