České přebytky mléka ničí evropský trh

Přestože agrární činovníci vyhrožují úpadkem našeho sektoru mléka, reálná čísla ukazují pravý opak. Podle právě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu jsme za loňský rok vyvezli téměř miliardu litrů mléka (842 tisíc tun), tj. zhruba 30 % celkového vyprodukovaného množství.

I přes „zuřící krizi“ jsme loni vyprodukovali téměř na vlas stejně mléka jako v roce předchozím, a to 99,3 %.

Česká republika a ministerstvo zemědělství bohužel patří mezi viníky přebytků mléka na evropském trhu. Český trh je mlékem zaplavený a jen za cenu podbízení se daří mléko nějak prodat. Naši zemědělci si proto pochopitelně stěžují na nízké ceny mléka. Logickým řešením současné situace by bylo snížení produkce o desetinu - nižší přebytky by spolehlivě posílily pozici zemědělců při vyjednávání a umožnily jim dosáhnout lepší ceny mléka. Znát to bylo už ve druhém pololetí loňského roku, když při mírném snížení výroby mléka jeho ceny vzrostly o 20 % a celkové tržby producentů mléka se zvýšily.

Bohužel takto nepřemýšlí jednotlivý producent mléka a zdá se, že ani Ministerstvo zemědělství. Společně ženou mléko do nadprodukce a složit se na to budou muset všichni ostatní zemědělci. Ministerstvo zemědělství totiž paradoxně uvažuje o tom, že ještě zvýší dotace jdoucí na produkci mléka. A to přesto, že každá miliarda dotací směřující na produkci mléka prodělá farmářům dvě miliardy korun kvůli další nadprodukci a nižším cenám.

Evropská unie, která dříve nadprodukci též bohatě dotovala, pochopila nesmyslnost uvedeného už v devadesátých letech. Změnila politiku a dlouhodobě od dotování produkce ustupuje. Díky tomu se podařilo zlikvidovat pověstná jezera neprodejného mléka a hory nadbytečného másla, a to vše při lepší ekonomice zemědělců.

České ministerstvo zemědělství bude muset vykázat obrovskou kreativnost, aby dokázalo přerazit logice páteř a alespoň slabě odůvodnilo, proč jde tak na ruku mlékařské lobby. Určitě neuspěje s nepravdivým tvrzením, že se snaží zajistit kulturní vzhled krajiny, protože drtivá většina dojnic se ze stájí stejně nikdy na pastvu ven nepodívá. Další peníze na rozhazování naše ministerstvo nemá, proto zvažuje peníze pro mlékaře sebrat všem ostatním zemědělcům (včetně těch, kteří dobytek skutečně pasou), a to i za cenu machinací v ekonomických údajích, jak jsme poukázali v naší předchozí tiskové zprávě.

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Ing. Milan Boleslav

předseda Svazu marginálních oblastí

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info