Souhrn událostí uplynulého dne – 8. 2. 2010

Nové biologo EU je zveřejněno

Evropská komise právě zveřejnila výsledky soutěže na nové BIO logo, které bude od července 2010 označovat všechny biopotraviny vyrobené v EU. Vítězem se stalo logo "Euro-leaf", neboli "Euro list", které získalo 63 % všech hlasů. Od 7. prosince 2009 do konce ledna 2010 bylo na soutěžní webstránce odevzdáno celkem 129 493 hlasů. Vybrané logo bude s největší pravděpodobností oficiálně přijato 27 členskými státy EU v březnu 2010, jakmile se sejde nová Komise. Logo budou moci také používat dovozci biopotravin do EU. Vedle EU biologa budou moci být nadále používány národní či soukromá loga, označující biopotraviny.

ČSÚ: Stavy dojných krav se loni snížily na 384.000

Stavy v ČR chovaných dojných krav se v loňském roce snížily zhruba o 16.000 na 384.000 kusů, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. Počet krav bez tržní produkce mléka naopak vzrostl přibližně o 12 procent na 172.000. Celkové stavy skotu byly ke konci loňského roku o 0,2 procenta meziročně nižší, zemědělci chovali 1,355 milionu kusů zvířat. Úbytek dojnic je důsledkem poklesu výkupních cen mléka, který zemědělce trápí už více než rok, potvrdil ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský.

Zájem o prasata klesl, vedou ovce

Ještě před patnácti lety budilo ranní kokrhání většinu obyvatel Jihomoravských vesnic. Nyní je to spíše výjimka. Podle děkana Agronomické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně Ladislava Zemana hospodářským zvířatům na dvorech rodinných domů už odzvonilo. „Je to hlavně tím, že lidé nemají čas. Prasata, slepice i kozy potřebují každodenní péči,“ vysvětlil Zeman. Kromě toho se chov hospodářských zvířat nevyplatí. „Pořizovací cena jednoho prasete je kolem pětapadesáti korun za kilo. Než se vykrmí stojí to spoustu peněz i času.

České přebytky mléka ničí evropský trh

Přestože agrární činovníci vyhrožují úpadkem našeho sektoru mléka, reálná čísla ukazují pravý opak. Podle právě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu jsme za loňský rok vyvezli téměř miliardu litrů mléka (842 tisíc tun), tj. zhruba 30 % celkového vyprodukovaného množství. I přes „zuřící krizi“ jsme loni vyprodukovali téměř na vlas stejně mléka jako v roce předchozím, a to 99,3 %. Česká republika a ministerstvo zemědělství bohužel patří mezi viníky přebytků mléka na evropském trhu. Český trh je mlékem zaplavený a jen za cenu podbízení se daří mléko nějak prodat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info