Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 2. 2010

Do debaty o budoucnosti zemědělství zatím přispělo 35 lidí

Požadavky na omezení byrokracie nebo regulace obchodních řetězců patří mezi nejčastější příspěvky lidí v rámci veřejné debaty o budoucnosti českého agrárního sektoru, kterou na internetových stránkách připravilo ministerstvo zemědělství. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček s tím, že příspěvky dosud zaslalo 35 lidí. Účastníci debaty požadují po státu také vyjednání stejných dotačních podmínek pro české zemědělce, jako mají jejich kolegové ve starých zemích EU či zvýšení podpor na produkci alternativních zdrojů energie.

Stamiliony z LesůČR do státního rozpočtu

Srovnání s obdobnými lesními podniky v ČR i zahraničí vyznívá pro Lesy ČR příznivě. Ročně Lesy ČR na daních odvádějí do státního rozpočtu stamiliony korun. Další stamiliony podnik každoročně investuje ve veřejném zájmu - do správy malých vodních toků, do podpory celospolečenských a rekreačních funkcí lesa či na ochranu přírody. Zisky LČR před zdaněním se pravidelně pohybují ve stamilionových hodnotách.

Deficit táhne cukr vzhůru

Největší nárůst za období posledního týdne zaznamenala na burze ICE Futures cena cukru kvůli nové předpovědi ohledně vývoje celosvětového deficitu produkce. Nepříznivé počasí údajně uškodilo úrodě v Číně, Brazílii, Mexiku a Thajsku a tak má být deficit větší, než se dosud očekávalo. Podle makléřské společnosti Kingsman má deficit ve stávající sezóně dosáhnout výše 11,92 miliónů váhových tun, říjnový předpoklad přitom činil 8,32 mil. tun. Kingsman také očekává větší importy ze strany Indie, Pakistánu a Vietnamu.

Vědí, proti čemu jsou?

Českomoravská myslivecká jednota rozeslala začátkem roku prostřednictvím svých okresních mysliveckých spolků dopisy se zajímavou přílohou. Je to žádost podepsaná jejím předsedou Jaroslavem Palasem a tajemníkem Jaroslavem Kostečkou o podpis pod přiložený protestní dopis premiérovi a ministru zemědělství ČR proti otevření zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti. Jeho změnu doporučila vládě koordinační rada Národního lesnického programu II, který byl přijat českou vládou na podzim 2008 jako základní směrnice pro udržení a tvorbu kvalitních lesních porostů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info