EU má nové logo pro biovýrobky, od léta bude povinné

Od 1. července musí být logem opatřeny všechny balené bioprodukty vyrobené v jedné členské zemi EU.

Evropská komise vyhlásila včera vítěze soutěže na logo pro bioprodukty v EU. Vítězný návrh vytvořil student z Německa Dusan Milenkovic, jehož logo v podobě listu s evropskými hvězdami získalo 63 procent hlasů. Během uplynulých dvou měsíců se online hlasování, v němž se vybíral nový symbol bioproduktů ze tří finalistů, zúčastnilo na 130 000 lidí.

Od 1. července 2010 bude logo v EU povinné u všech balených bioproduktů, které byly vyrobeny v jednom z členských států EU a splňují stanovené normy. Pro dovážené výrobky bude logo nepovinné. Vedle označení EU bude povoleno používání dalších soukromých, regionálních či národních log.

V nejbližší době bude pozměněno nařízení o ekologickém zemědělství tak, aby jedna z jeho příloh obsahovala ustanovení o novém logu.

"Soutěž pomohla zviditelnit produkty ekologického zemědělství a díky ní teď máme logo, které je přijatelné pro každého," prohlásila eurokomisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischer Boelová, která přišla s návrhem vyhlásit soutěž na nové logo.

Vítězné logo vzešlo z celoevropské soutěže, do níž se mohli zapojit studenti škol zaměřených na umění a design. Téměř 3500 předložených návrhů hodnotila porota složená z mezinárodně uznávaných odborníků. Nejzdařilejší tři loga byla zveřejněna na internetových stránkách soutěže www.ec.europa.eu a o vítězném logu rozhodlo online hlasování, které skončilo 31. ledna 2010.

Logo znázorňuje hvězdy EU seskupené ve tvaru listu na zeleném pozadí. Jde o velmi jednoduchý symbol obsahující dva jasné prvky, jimiž jsou příroda a Evropa. Autor vítězného loga a výherci druhé a třetí ceny budou oceněni Generálním ředitelstvím Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova. Udílení cen se uskuteční v červenci v Bruselu. Tři vítězové obdrží peněžité ceny 6000, 3500 a 2500 eur.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info