Nové šance pro růst spotřeby mléčných výrobků

Globální hospodářský pokles se projevil i v mléčném průmyslu. Podle zprávy firmy Tetra Pak jsou ale stále příležitosti pro růst, dokonce i na rozvinutých trzích.

V posledních letech rostla konzumace mléčných tekutých výrobků především v rozvojových zemích, a očekává se zde růst i nadále. Těžší situace je podle zprávy na rozvinutých trzích. Spotřeba tekutých mléčných výrobků na rozvinutých trzích zůstává stabilní nebo v některých případech i mírně klesá. V mnoha vyspělých zemích stojí ochucené mléčné výrobky pro dospělé zatím v pozadí. UK, USA, Kanada, Japonsko, Jižní Korea a Austrálie mají mléčný trh zaměřený především na dětské spotřebitele. Zatímco Francie, Německo a Španělsko mají mléčný trh orientován převážně na dospělé konzumenty.

Producenti potřebují vyřešit otázku pohledu spotřebitelů na mléčné výrobky pro dospělé tak, aby se zvýšila spotřeba. Porozumění a informovanost o tekutých mléčných výrobcích pro dospělé se zlepšuje, ale výrobci potřebují nalézt způsoby jak oslovit spotřebitele nabídkou nových produktů, které budou určeny všem věkovým kategoriím spotřebitelů.

Ochucená mléka jsou, hned po mléku neochuceném, druhým nejvíce prodávaným výrobkem mezi tekutými mléčnými produkty v rozvinutých zemích. Zpráva udává, že ač celková spotřeba ochucených mlék v roce 2009 poklesla, tak ale spotřeba ochucených mlék prodospělé vzrostla. Zpráva vyzdvihla klíčové trendy, které zvyšují růst spotřeby tekutých mléčných výrobků ve vyspělých zemích:

Je zájem o zdravé a zdraví prospěšné výrobky, které prodlužují život. Mléko je obecně považováno za zdravé a výživné a proto prospěšné pro zdraví i psychickou pohodu. Například spotřeba obohacených a funkčních tekutých mléčných výrobků, jako jsou výrobky obohacené vápníkem nebo omega-3 mastnými kyselinami, vzrostla v roce 2009 v mnoha zemích (např. ve Španělsku).

Spotřebitelé jsou časově velmi vytížení ve stále více mobilním a flexibilním životním stylu. To také přispívá k nárůstu spotřeby výrobků typu „ready-to-drink milk“ (mléko připravené k pití), které jsou vyhledávány kvůli úspoře času.

Spotřebitelé i nadále vyžadují různá malá pohoštění, svačinky a pikniky. Díky tomu roste konzumace ochucených mlék u dětí i dospělých jako zdravější alternativa k syceným nápojům.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info