Reakce na články Svazu marginálních oblastí o mléce – II.

Odezva na články představitelů SMO o mléce je stále veliká. Zde přinášíme další reakce. V  Agrisu je možné zveřejňovat pouze články odborně zaměřené, tzn. příspěvky, kde převládá osobní konfrontace, nejsou a nebudou zveřejňovány.

Agris

Ing. Jan Veleba

Prezident AK ČR

Nebudu komentovat odbornou úroveň článků pana Boleslava, ani manipulaci s čísly a fakty pana Krogmana. V minulém roce klesly stavy dojených krav o 35.000 ks (dle evidence z KU, která je směrodatná). Kvóta ČR bude v letošním kvótovém roce (končí 31.3.2010) vyčerpaná pouze na 93%. Produkce mléka se propadá, za listopad a prosinec 2009 je o 5% nižší oproti stejnému období 2008. Měsíčně se nyní zapouští o 9% krav méně. Sečteno a podtrženo - ČR v kvótovém roce 2010/2011 ztratí soběstačnost v mléce. Stane se tak po několika stoletích!

Ing. Karel Bednář

předseda představenstva Zemědělského družstva Pluhův Žďár

předseda představenstva Mlékařského a hospodářského družstva JIH Tábor

Proč si škodíme?

S vážnou tváří jsem si přečetl dva články předsedy Svazu marginálních oblastí Ing. Milana Boleslava. Jedná se o články "Ministerstvo zemědělství vychází z falešných údajů"a "České přebytky mléka ničí evropský trh". Nemíním hodnotit obsah těchto článků, které se vymykají rozumu zemědělce a producenta mléka.

V článcích se argumentuje ekonomikou a nákladovostí výroby mléka na konkrétních číslech. Vážený pane Ing. Boleslave, žádám Vás o předložení kalkulací s kterými operujete ve Vašich článcích a předložil je všem na portálu www.agris.cz.

Já Vám rád předložím metodiku Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Výzkumného ústavu živočišné výroby, dle kterých již několik let zpracováváme podklady nákladovosti výroby mléka, z kterých mimo jiné vyplývá, že do tržeb započítáváme nejen telata, ale i hnůj a dotace.

Jako zemědělec Vás žádám o tuto informaci přes portál www. agris.cz.

S přátelským pozdravem všem zemědělcům

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info