Souhrn událostí uplynulého dne – 10. 2. 2010

Svaz: Zemědělství loni skončilo ztrátou dvě až tři miliardy

Hospodaření tuzemských zemědělců loni skončilo dvou až třímiliardovou ztrátou, řekl dnes novinářům předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský. Zemědělský svaz používá při výpočtu hospodářských výsledků oboru jinou metodiku, než Eurostat a Český statistický úřad. Podle pravidel Eurostatu se bude výsledekoboru pohybovat kolem nuly, odhadl Jirovský. Oba odhady předpokládají nejhorší výsledek odvětví od vstupu země do EU.

Stavy masných krav stagnují

Stavy masného skotu resp. krav bez tržní produkce mléka (KBTPM) stagnují či spíše klesají. Dokládají to údaje z ústřední evidence skotu. Nejsou tedy pravdivé informace o tom, že za poslední období se opět stavy KBTPM zvýšily, a to meziročně o 10 až 15 tisíc kusů, jak se dočítáme z různých článků. Je sice pravdou, že v období telení stavy krav mírně stoupají, v ostatních měsících naopak ale zase klesají, v průměru se však dá hovořit spíše o celkovém poklesu. Dle dat ÚE byl za celý rok 2008 průměrný stav KBTPM 170100 kusů, za rok 2009 je pak průměr 167500.

SZIF zatím schválil 10 dodavatelů ovoce do škol

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) dosud schválil deset firem, které budou moci dodávat do škol ovoce a zeleninu. Ty budou pro žáky prvních až pátých ročníků základních škol zdarma. ČTK to dnes řekl mluvčí fondu Marek Ženkl. Zahájení programu schválila loni před Vánoci vláda. Opatření, které již v roce 2006 navrhla EU, má vést ke snížení dětské obezity. Někteří kritici jej však v minulosti označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu.

EU má nové logo pro biovýrobky, od léta bude povinné

Od 1. července musí být logem opatřeny všechny balené bioprodukty vyrobené v jedné členské zemi EU. Evropská komise vyhlásila včera vítěze soutěže na logo pro bioprodukty v EU. Vítězný návrh vytvořil student z Německa Dusan Milenkovic, jehož logo v podobě listu s evropskými hvězdami získalo 63 procent hlasů. Během uplynulých dvou měsíců se online hlasování, v němž se vybíral nový symbol bioproduktů ze tří finalistů, zúčastnilo na 130 000 lidí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info