Udělování výjimek pro odrohování v EZ

Vzhledem k tomu, že se poslední dobou množí dotazy chovatelů směřující k aktivitě svazu ve vztahu k výjimkám z odrohování v ekologickém zemědělství (EZ), dovoluji si k tomu uvést následující. Jak většina z chovatelů v EZ jistě ví, od 1. ledna 2010 převzalo Ministerstvo zemědělství (MZe) agendu spojenou s udělováním výjimek v EZ. Z tohoto důvodu jsme byli osloveni s žádostí, abychom se podíleli na tvorbě metodického pokynu, kterým se budou pravidla pro odrohování v EZ řídit. Tuto nabídku jsme samozřejmě uvítali a jednání se zúčastnili. Během něj bylo z naší strany navrženo několik bodů výjimek, které byly následně po několika telefonických a emailových konzultacích doplňovány a zpřesňovány.

Naší snahou samozřejmě bylo a je vytvořit podmínky, které by co nejvíce reflektovaly potřeby chovatelů s ohledem na praxi a zároveň neodporovaly legislativním předpisům, kterými se EZ řídí. Když jsme koncem minulého týdne dospěli k téměř definitivnímu konsenzu (z našeho pohledu velmi rozumnému), ukázalo se, že podmínky byly sice oboustranně odsouhlaseny, ale zcela diametrálně se lišil náš výklad s názorem MZe. Zatímco my (a nebyli jsme jediní) jsme chápali systém jednotlivých výjimek uvedených pod jednotlivými body jako systém "nebo" (tzn. splním první či třetí pravidlo a výjimka mi bude udělena), pracovnice MZe zodpovědná za tuto činnost si toto vyložila jako podmínky "a zároveň" (tzn. musím splnit všechny podmínky). Na základě tohoto zásadního myšlenkového rozporu jsme s tím vyjádřili ostrý nesouhlas. Nejenom, že by další podmínky u zvířat nad 4 týdnů věku zcela postrádaly logický smysl, ale chovatelům, kteří např. dlouhodobě šlechtění na genetickou bezrohost, by tímto zásahem byla zmařena dlouholetá práce a obrovské investice vynaložené do šlechtění, čímž by došlo obrovským finančním újmám. S ohledem na tento zásadní rozpor se tedy projednávání výjimek zastavilo a nyní čekáme na odpověď a vyjádření MZe.

O to více jsme byli překvapeni, když jsme zjistili, že v novinách určených ekologickým zemědělcům (BIO – měsíčník) vyšel článek, kde se stejná pracovnice MZe vyjadřuje k tomu, jakým způsobem budou výjimky udělovány (článek najdete v příloze). Samozřejmě vítáme to, že jsou zemědělci o připravovaných záměrech v předstihu informováni. Nemůžeme však souhlasit s tím, že uvedený text uvádí principy udělování výjimek jako konečné a závazné závěry, i přesto, že diskuze nad tímto materiálem ještě nebyla uzavřena.

Abychom nevyvolávali mezi chovateli zbytečné zmatky a nejasnosti, nechtěli jsme se původně veřejně k tomuto tématu vyjadřovat do doby, než bude celá záležitost formálně uzavřena. Avšak s ohledem množící se dotazy z terénu a také s ohledem na jiné mediální výstupy na toto téma, považujeme za nutné informovat naše členy, jakým způsobem se jednání vyvíjí. V případě zájmu jsem samozřejmě připraven odpovědět na osobní dotazy našich členů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info