Monitorovací systém posílá farmáři sms o potřebě vody u plodin

V USA byl vyvinut automatizovaný monitorovací systém, který umožňuje farmářům přijímat textové zprávy do jejich mobilních telefonů od rostlin, které tak oznamují, zda mají potřebu vody.

Každý rostlinný druh má poměrně úzké rozmezí vnitřní teploty pro optimální růst,. Když teplota listů stoupne těsně nad horní limit a zůstává tam příliš dlouho, rostlina potřebuje vodu pro ochlazování a hydrataci. Nyní je vyvíjen automatizovaný monitorovací systém, který umožňuje farmářům přijímat textové zprávy do jejich mobilních telefonů od rostlin, které „říkají“ zda jsou nebo nejsou „žíznivé“.

Tento Smart-CropTM systém, vyvinutý společností Accent Engineering, Inc. se sídlem v Lubbock ve státě Texas, se spoléhá na bateriové infračervené teploměry umístěné v zavlažovaných polích, které měří teploty listů a předávají informace počítačové stanici. Připojení modemu k této stanici umožňuje stahování údajů o teplotě do osobního počítače. Modem může také posílat textové zprávy do mobilního telefonu farmáře. SmartCropTM umožňuje farmářům zvolit prahovou úroveň teploty a času, při které chtějí dostat upozornění.

Agricultural Research, vol. 57, 2009, č. 9, s. 23

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info