Za vadná vajíčka padla pokuta

Nejvyšší správní soud definitivně potvrdil obchodnímu řetězci Kaufland téměř dvěstětisícovou pokutu za prodej vajec s vadami jakosti. Státní zemědělská a potravinářská inspekce pokutu udělila po kontrole, kterou provedla v roce 2006 ve strakonické prodejně, kde část vajec od polského dodavatele byla znečištěná, případně naprasklá.

Kaufland se proti pokutě 190 000 korun neúspěšně bránil žalobou, následnou kasační stížnost nyní zamítl správní soud.. Ve stížnosti například namítal, že inspekce mohla upustit od pokuty nebo ji snížit, protože řetězec bez odkladu provedl řadu nápravných opatření. Kaufland například stáhl nevyhovující vejce z prodeje, přerušil odběr od polského dodavatele, zavedl nové kontroly jakosti a instaloval skener, který rozeznává mikroskopické praskliny na vejcích.

V roce 2006 inspekce kontrolovala polská vejce v Kauflandu opakovaně. Také Státní veterinární správa během speciální akce zaměřené na přepravu vajec v roce 2006 vrátila výrobcům statisíce vajec a udělila desítky pokut.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info