Klimatické změny – výzva pro šlechtitele

Možnosti šlechtění trvalých travních porostů.

U trvalých travních porostů jsou možnosti šlechtění na zlepšení tolerance vůči suchu omezené; jako slibné se jeví šlechtění na zvýšení intenzity a hloubky prokořenění autochtonních druhů trav.

S klimatickými změnami jsou u trvalých travních porostů spojena pozitivní i negativní očekávání. Na jedné straně lze v důsledku stoupající koncentrace CO2 a delší vegetační periody očekávat vyšší výnosy sušiny, na druhé straně je třeba počítat s častějšími stresovými situacemi (především vysokými teplotami a suchem). Velké sucho v době nejvyšší produkce biomasy (polovina května až polovina června) může vést k nedostatku píce.

Šlechtitelské možnosti k zlepšení tolerance vůči suchu jsou u trav omezené, protože se sklízejí celé rostliny. Řada adaptací rostlin na sucho, jako např. vosková vrstva, dřevnatění nebo trichomy k ochraně proti transpiraci, jakož i redukce listové plochy vedou bezprostředně k zhoršení kvality a příjmu píce. Jako slibné se jeví šlechtění na zvýšení intenzity a hloubky prokořenění autochtonních druhů trav.

Zdroj: DLG-Mitteilungen, Saatgut-Magazin, Winter 2009, s. 26, překlad ing. D. Koubová, ÚZEI

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info