Souhrn událostí uplynulého dne – 11. 2. 2010

Udělování výjimek pro odrohování v EZ

Vzhledem k tomu, že se poslední dobou množí dotazy chovatelů směřující k aktivitě svazu ve vztahu k výjimkám z odrohování v ekologickém zemědělství (EZ), dovoluji si k tomu uvést následující. Jak většina z chovatelů v EZ jistě ví, od 1. ledna 2010 převzalo Ministerstvo zemědělství (MZe) agendu spojenou s udělováním výjimek v EZ. Z tohoto důvodu jsme byli osloveni s žádostí, abychom se podíleli na tvorbě metodického pokynu, kterým se budou pravidla pro odrohování v EZ řídit. Tuto nabídku jsme samozřejmě uvítali a jednání se zúčastnili. Během něj bylo z naší strany navrženo několik bodů výjimek, které byly následně po několika telefonických a emailových konzultacích doplňovány a zpřesňovány.

Čerstvé mléko přímo od krav vede před krabicovým

Mléčný bar Zemědělského družstva Hospříz u jindřichohra­deckého Kauflandu funguje teprve od druhé poloviny prosince, ale už si získal řadu svých stálých zákazníků. Zcela náhodou jsem u něj zastihla zástupce dodavatelské firmy TOKO, která automaty dováží do celé České republiky, Lukáše Jirků z Jindřichova Hradce. „Automat čistím jednou, ale i dvakrát denně. Okénko čistí automaticky pára po každém vydání mléka,“ vysvětlil Lukáš Jirků. Objednávek na další mléčné automaty má jejich firma v poslední době tolik, že je podle něj pomalu nestíhají instalovat.

Velké pivovary sázejí na PET-lahve

Pryč jsou doby, kdy lidé prakticky nejevili zájem o pivo v PET-lahvích. Velké koncerny využily mezeru na trhu a šikovným marketingem přesvědčují pijáky, že pivo z plastu není o nic horší než to lahvové. A zatím se jim to daří. Za loňský rok, kdy tento obal zvolily také dva z velkých hráčů - Heineken a poté i Prazdroj - se prodalo v Česku zhruba 280 tisíc hektolitrů piva v PET-lahvích. To je zhruba 1,5 procenta celkové české produkce. Předloni se prodalo jen pár tisíc hektolitrů. Zájem o PET-pivo roste i letos.

Komise nucená zobecnit návrh směrnice o půdě

Po několika letech vyjednávání pět unijních států stále blokuje směrnici o půdě. Tento dlouhotrvající stav vede mnohé k úvahám, zda by Evropská komise neměla svůj přístup k této problematice přehodnotit. Rakousko, Francie, Německo, Nizozemsko a Velká Británie znovu potvrdily svůj nesouhlas s navrhovaným textem. Stalo se tak poté, co se španělské předsednictví minulý týden (4. února) v Radě EU pokusilo nalézt politickou shodu. Rámcovou směrnici o půdě Komise iniciovala již v září 2006 jako součást strategie pro ochranu půdy. Tu Evropský parlament přijal v prvním čtení v listopadu 2007, a od té doby o ní diskutují národní delegace.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info