Nevyhovující šunku ze Španělska vrátit

Blíží se konec masopustu, a začátek postu, avšak nikoli z tohoto důvodu byla stažena z prodeje španělská šunka. Obsahovala totiž nepovolené množství mikroorganismů (listeria monocytogenes), a to je důvod pro okamžité stahování tohoto výrobku z tržní sítě (šunka Natura výrobce CASADEMONT S. A. ESPAŇA, šarže 094511 s datem spotřeby 1. 5. 2010).

Na zmíněném příkladě lze demonstrovat, jak správně funguje vnitřní kontrolní systém dovozce. Ten odebírá vzorky k vyšetření a o výsledku informuje státní veterinární dozor. Takto nyní učinil dovozce, firma Ahold. Pro Státní veterinární správu to znamená situaci prověřit, popřípadě odebrat další vzorky a podniknout odpovídající kroky: zakázat uvést do oběhu, popřípadě stáhnout z trhu a nařídit opatření, v tomto případě zřejmě vrácení výrobku zpět dodavateli.

Do ČR bylo dovezeno celkem 2 149 kg španělské šunky ve vakuovém balení zhruba po 7 kilogramech. O zachycení listerií v tomto tepelně opracovaném masném výrobku Státní veterinární správa informovala systémem rychlého varování (RASFF – Rapid Alert Systém for Food and Feed) ostatní země EU. Informovali jsme navíc podrobněji Slovensko, kam měla směřovat zásilka 364 kg šunky a samozřejmě i Španělsko, aby zde provedli šetření u výrobce.

V současné době se pro jistotu vyšetřují ve Státním veterinárním ústavu v Praze i další šarže tohoto výrobku, šunky, z další zásilky.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info