Automaty na mléko: zákazníci nečtou návod

Zemědělci si mnou ruce. Automaty na mléko, které zaplavují celou republiku, si získaly tisíce zákazníků.

V provozu je v tuto chvíli už bezmála čtyřicet míst, kde lze čerstvé mléko sehnat a každý týden přibývá jeden až dva nové automaty.

Spolu s tím se však objevuje i jeden nepříjemný „vedlejší efekt“ – lidé si zapomínají nepasterizované mléko převařit, ačkoliv návod na automatu je na to upozorňuje. U mnoha zákazníků se tak objevují průjmy.

Například třiačtyřicetiletou Kamilu Fabiánovou z Uherského Hradiště trápily úporné křeče a průjmy hned dvakrát za sebou. Vždy poté, co vypila nepřevařené mléko z automatu. „Došlo mi až po několika dnech, že se mléko má převařit. Nějaké informace na automatu jsou, přiznám se ale, že jsem je podrobně nečetla,“ přiznala žena, která od té doby mléko převařuje a na mléko z automatu nezanevřela.

Raději převařit

Také hygienici doporučují lidem, aby si mléko raději převařili. Žádné akutní nebezpečí ale nehrozí. „Mléko se prodává vychlazené, kupující jsou informováni o prodeji tepelně neošetřeného mléka. Krajská hygienická stanice ale v posledních třech měsících nezaznamenala žádné onemocnění u spotřebitelů,“ uvedla pracovnice krajské hygienické stanice ve Zlíně Eva Sedláčková. Sama připouští, že mléko z automatu jí chutná. „Mléko z automatu si sama kupuji a jsem jako spotřebitel spokojená,“ dodala hygienička.

O nezávadnosti mléka je přesvědčen i provozovatel automatu – jednatel Školního hospodářství ve Starém Městě Pavel Němec.

„Mléko z něj nepřevařuji, ale respektuji hygienické předpisy a doporučení, a proto se domnívám, že by lidé měli toto mléko z preventivních důvodů převařit,“ podotkl Němec. Provozovatele automatů kontrolují kromě hygieniků i veterináři.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info