Souhrn událostí uplynulých dní – 12. – 14. 2. 2010

Agrární obchod loni prohloubil schodek na 28,2 mld.

Schodek agrárního zahraničního obchodu se podle předběžných výsledků loni prohloubil o čtyři miliardy korun na 28,2 miliardy Kč. Vývoz zemědělských produktů a potravin se snížil zhruba o miliardu na 105 miliard, naopak dovoz stoupl téměř o tři miliardy na 134 miliard Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR, čísla vycházejí z celní statistiky ČSÚ. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1993. Nejlepší bilanci loni zaznamenal zahraniční obchod s obilovinami, který skončil přebytkem 7,5 miliardy Kč.

Farmáři chtějí vydělávat jinak, plány nevyšly

Zemědělci na Klatovsku dál redukují stáda dojnic a osévají méně polí než v minulosti. Mohou za to nízké výkupní ceny mléka i obilí, kvůli kterým jsou podniky ve ztrátě. Situace se však nelepší ani v letošním roce. „Všeobecně se mluví o tom, že cena mléka by měla stoupnout o několik haléřů. To ale naší situaci neřeší. Co se týče mléka, tam jsme stále ve ztrátě a to jsme snížili stavy dojných krav. Nejdříve jsme dojili 300 krav, teď jich máme kolem dvou stovek a tento stav bychom chtěli udržet.Pokud ale nedojde k razantnímu navýšení ceny mléka, tím mám na mysli cenu mléka kolem osmi korun, tak jsme rozhodnuti s výrobou mléka letos skončit.“

Automaty na mléko: zákazníci nečtou návod

Zemědělci si mnou ruce. Automaty na mléko, které zaplavují celou republiku, si získaly tisíce zákazníků. V provozu je v tuto chvíli už bezmála čtyřicet míst, kde lze čerstvé mléko sehnat a každý týden přibývá jeden až dva nové automaty. Spolu s tím se však objevuje i jeden nepříjemný „vedlejší efekt“ - lidé si zapomínají nepasterizované mléko převařit, ačkoliv návod na automatu je na to upozorňuje. U mnoha zákazníků se tak objevují průjmy. Například třiačtyřicetiletou Kamilu Fabiánovou z Uherského Hradiště trápily úporné křeče a průjmy hned dvakrát za sebou.

Prasat v Česku je nejméně za šedesát let, přibývá masa z dovozu

Prasat na českých farmách ubývá. Zemědělci jich koncem loňska chovali nejméně za více než šedesát let. K 1. prosinci bylo v zemi 1,913 milionu vepřů, chovatelé navíc loni ztenčili chovy o desetinu. Vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. "Na tento problém již léta upozorňujeme," řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Trvající úbytek zvířat způsobuje každoroční problémy s odbytem obilí, které je základní složkou krmných směsí pro prasata a ztrácí tak užití. Podle Veleby by proto měla být odvětví chovu vepřů věnována zvláštní pozornost v připravované koncepci českého zemědělství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info