Lesy ČR loni vysadily 60 milionů stromků

Na šedesát milionů stromků vysadili loni pracovníci Lesů České republiky při obnově porostů. To je více než obvykle. Lesníci se totiž museli vypořádat s následky větrné kalamity Ivan, která Česko postihla v roce 2008.

„Samozřejmě, vždy je lepší lesy obnovovat plánovitě a pomalu. Ale i kalamity bohužel k práci lesníka patří a žádný všelék či univerzální řešení neexistuje,“ říká výrobně technický ředitel Lesů ČR Vladimír Krchov. „V celé České republice Lesy ČR loni vynaložily na obnovu a výchovu lesa přes 1,8 miliardy korun. Je to více než v předcházejících letech. Součástí je i výsadba více než 60 milionů sazenic nových stromků na celkové ploše větší než 10 tisíc hektarů,“ dodal Krchov.

Plocha osázená novými stromky dosáhla sto kilometrů čtverečních, tedy čtverce o ploše deset krát deset kilometrů. Mohla by vytvořit 100 metrů široký pás, jehož délka by byla 1000 kilometrů. To je například vzdálenost z Prahy až do Paříže nebo dvakrát od východu na západ přes celou Českou republiku. Další téměř dva tisíce hektarů se podařilo obnovit pomocí přirozeného zmlazení, kdy se na vytěžených pozemcích ujmou semena z okolních vzrostlých stromů.

Plochy, které Lesy ČR zalesňují, postupně rostou od roku 2007, kdy se Českem prohnaly vichřice Kyrill, Emma a zmíněný Ivan. V předchozích letech se počty semenáčků a sazenic pohybovaly mezi 51 až 55 miliony kusy.

Jednou z nejpostiženějších lokalit, kterou vichřice Ivan poničila, je obora Janovice v lesní správě Nasavrky na Pardubicku. Vichr tam zničil přes 360 tisíc metrů krychlových stromů na celkové ploše 790 hektarů. Při obnově porostů lesníci vyklidili na 230 tisíc metrů krychlových klestí, postavili 132 kilometrů oplocenek a vysázeli přes 1 milion 365 tisíc sazenic nových stromků. „Jen v lesní správě Nasavrky jsme do pěstební činnosti loni vložili 38 milionů korun. Podařilo se nám zpracovat všechny polomy a na velké části kalamitní plochy vysadit listnaté i jehličnaté stromy. Zbytek obnovy proběhne v letošním roce,“ vypočítává lesní správce Aleš Rusek.

Náročná je i další péče o velké plochy osázené po kalamitě. Stromky jsou vystaveny extrémům počasí – například pozdní mráz umí poškodit nejen narašené listnáče, ale i jehličnany. Na volných plochách se daří i buřeni, tedy travinám a plevelům, ve které se často přemnoží hlodavci. Ti dokážou poškodit i vzrostlejší stromky a zničit tak i několikaletou práci. Nutná je ochrana proti zvěři. „Očekáváme, že v průměru bude intenzívní péče o kultury trvat okolo pěti let od jejich založení, na velkých plochách i déle,“ uzavřel Aleš Rusek.

Zalesňování pozemků spravovaných Lesy ČR:

Na 1 ha plochy se při výsadbě používá asi:

4 tisíce smrků nebo

8 tisíc borovic nebo

6 až 7 tisíc listnáčů

Podíl listnatých stromů na celkovém zalesnění činí více než 46 procent.

Plocha výsadby melioračních a zpevňujících dřevin je zhruba 40 procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info