Farmáři hlásí nejhorší výsledky od vstupu do EU

Farmáři lomí rukama nad propadem hospodaření, rychle ztrácejícího šanci na na zlepšení.

Farmáři za rok 2009 hlásí nejhorší výsledky s propadem tržeb 20 miliard korun od vstupu do Evropské unie v roce 2004. Poslední informace Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR mimo jiné uvádějí, že loni v zemědělství přišlo o práci osm tisíc lidí. Jak se ještě nedávno zemědělci bránili hovořit o konci hospodaření, teď nepokrytě dávají najevo, že konec hospodaření klepe na dveře, pokud zemědělcům vláda nepomůže.

Na všem se prodělává

Ředitel jihlavské okresní agrární komory Vlastimil Vaněk Deníku potvrdil, že odchod tisíců lidí na úřady práce má na svědomí obrovský propad zisku v zemědělství. „Na co sáhneme, na tom proděláváme od brambor přes mléko po obilí. Za pšenici se platí 2700 korun za tunu a v dobrých dobách se v únoru prodávala za sedm tisíc. Zatím jsem svoje lidi nepropustil, ale asi na konci zimy pošlu na úřad práce tak pět lidí, počítám,“ zareagoval na dotaz majitel farmy Suchá u Jihlavy Jaroslav Kreuz.

„Zemědělci pomáhali obcím přes zimu s prohrnovat silnice traktory. Podniky už dnes traktoristy propouští, protože jsou ve ztrátě,“ doplnil Vlastimil Vaněk.

Vládu to nezajímá

Představitel mlékárenské firmy z Jihlavska nechtěl uvést jméno. „ Zemědělci po nás chtějí přidat peníze a obchodní řetězce chtějí ubrat na ceně výkupu mléka a výrobků z něj. Jsme mezi dvěma mlýnskými kameny. Při jednání s řetězci na vás šéfové ječí, že musíte o tři pět procent slevit. Naši vládu to v nejmenším nezajímá,“ rozhořčil se šéf mlékárny.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského ceny zemědělské produkce klesly pod úroveň roku 1993. „Dnes není komodita, která by nebyla ztrátová. Třeba cena krmného obilí klesla na 1800 korun za tunu. Vedle padajících stavů dojnic, prasat a drůbeže se snižuje výměra osevníchploch, zvyšují se zábory té nejúrodnější půdy a rostou neobdělávané plochy,“ v kostce shrnul Vlastimil Vaněk.

Společnost Dobrosev dostává za mléko o třetinu méně, než zaplatí za výrobní náklady. „Nemáme šanci pokračovat. Když s tím vláda nic neudělá, zemědělství skončí,“ tvrdí předseda představenstva Dobrosevu Josef Nepraš.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info