Myslivci na Vysočině sčítají zvěř

Myslivecký rok je od dubna do konce března

Myslivci na Vysočině dnes začali s pravidelným sčítáním zvěře. Druhý termín bude 6. března. Sčítání se týká 521 honiteb kraje a termíny jsou pro jejich uživatele závazné. Výsledky budou známy na začátku dubna a údaje poslouží k sestavení plánu mysliveckého hospodaření včetně plánu lovu pro letošní rok.

V den sčítání si myslivci rozdělí honitbu a obejdou jednotlivé úseky. Většinou za dlouhá léta už svůj revír znají a vědí, kde se zvěř zdržuje. Letos jim také přeje počasí, protože ve sněhu jsou dobře vidět stopy. Zimní období je pro sčítání zvěře ideální, zvěř má méně úkrytů a je dobře vidět na polích. V lesích se většinou zdržuje u krmelců. Jednotné termíny sčítání zabraňují tomu, aby se stejná zvířata počítala několikrát.

Počty zvěře jsou většinou v jednotlivých letech stabilizované, jestli se za poslední rok snížily či vzrostly si nikdo netroufne odhadnout. Postupně se ale vyrovnává stav srnčí zvěře, který kvůli chladnější zimě před čtyřmi lety klesl. Podle myslivců je více divokých prasat. Loni napočítali 2852 divočáků, o rok dříve 2634.

V honitbách není sčítána pouze lovná zvěř, v evidenci jsou zachyceny i druhy, které by bez péče myslivců jen těžko přežívaly. Jde například o sluku lesní. Podle posledního sčítání na Vysočině žije přes 2000 těchto ptáků hnízdících převážně ve vlhkých lesnatých nebo smíšených lesích. Myslivecký rok je od dubna do konce března, k jehož konci se vyčíslují stavy zvěře. K poslednímu březnu loňského roku bylo na Vysočině 30.325 srnčí zvěře, dančí 1213, mufloní 1002, černé zvěře 2852 kusů, zajíců polních napočítali myslivci 27.842, křepelek polních 3741 a sluk lesních 2087. Na Vysočině žije i vydra říční v počtu 1207

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info