Souhrn událostí uplynulého dne – 15. 2. 2010

Jihočeští zemědělci loni sklidili druhé největší množstvířepky

Sklizeň řepky v Jihočeském kraji byla vloni téměř rekordní, za rekordem z roku 2004 zaostala o čtyři procenta. Zemědělci sklidili 126.976 tun řepky, meziročně o téměř deset procent víc, i přesto, že řepku pěstovali na menší ploše. Sklizeň obilovin v Jihočeském kraji v loňském roce meziročně klesla o téměř deset procent. Vyplývá to ze statistik zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Sklizeň a osevní plocha řepky v Jihočeském kraji postupně roste už od roku 2005.

Farmáři na Vysočině loni dodali nejvíc vepřového a hovězího masa

Na farmách v kraji Vysočina za minulý rok vyrobili celkem 51.600 tun hovězího a vepřového masa, což bylo největší množství mezi kraji v Česku. V meziročním porovnání se sice objem snížil asi o procento, republiková produkce těchto druhů masa ale podle Českého statistického úřadu klesla o devět procent. Za rok 2008 patřila Vysočině v dodávkách hovězího a vepřového mezi kraji až třetí příčka.

Velkodrůbežáři slibují větší klece a méně much

O něco reálnější je po čtvrtečním jednání zastupitelů rozšíření obřího velkochovu slepic ve Velkém Malahově na Domažlicku. „Dali jsme předběžný souhlas s výstavbou druhé haly,“ potvrdil starosta obce Václav Brichzin. Zhruba za sto milionů ji hodlá postavit firma Česká drůbež. Kapacitu velkochovu tím zdvojnásobí na 400 tisíc nosnic. „Dvakrát větší bude i roční produkce. Ze současných 60 na 120 milionů vajec,“ oznámil jednatel drůbežárny Petr Červený.

Peripetie s mlékem

Mléko je komodita s nejdelším biologickým cyklem, mimořádně náročná na investice a která vyžaduje velké množství znalostí a zkušeností. Jde o komoditu s obrovskou tradicí, s vlivem na život na vesnici a s přímým vlivem na životní prostředí. To všechno jako by dnes neexistovalo. Mléko se dostalo pod nekontrolovatelný tlak obchodních řetězců, kterým nikdy nejde o nic jiného než o okamžitý zisk. Naprostá většina zemí světa je si vědoma rizika pro tento obor a snaží se dopady trhu různými způsoby upravovat na únosnou mez. Jeden příklad z poslední doby.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info