TEST: Obaly na potravinách lžou

Je to podvod v mezích zákona. Kupujeme si potraviny, které nejsou tím, za co je výrobci vydávají. Výrobci mají povinnost uvádět přesné složení, vyobrazení na obalu se ale může diametrálně lišit.

Dáme vám hádanku: kolik šunky je v šunkové pizze na obrázku? Deset deka, pět? Růžových čtverečků je na pizze hodně, vypadá to, že šunka tvoří alespoň polovinu náplně. Omyl. Je jí jediný gram. Zbytek tvoří ten nejpodřadnější salám z drůbežích separátů. Přitom to není ani chyba, ani podvod.

Pizza může být označena jako "šunková" a na obalu mít hromadu té nejkrásnější šunky, i když ve skutečnosti je v ní pouhý zlomek. Výrobce splnil jedinou povinnost, napsat do složení, kolik šunky použil k výrobě. Na naší pizze stojí 0,2 procent. Šunková pizza bez šunky není žádná výjimka.

Takových výrobků je na trhu víc. Příliš často je pod obaly něco jiného, než podle názvu nebo obrázku očekáváme.

Meruňky jako malované na zmrzlině, která získala meruňkovou barvu z umělého barviva. Pomeranče jako právě utržené ze stromu na lahvi s limonádou z vody a kyseliny citronové. Nefalšovaní krabi na krabičce mražených krabích klepítek ze surimi, kde pravá jsou jen ta klepítka. Nebo maliny v nadživotní velikosti na sáčku instantního čaje, který nemá s malinami nic společného.

Předpisy říkají, že "způsob označování nesmí uvádět spotřebitele v omyl". Šunková pizza s gramem šunky určitě uvedla v omyl všechny, kteří si ji koupili. Jenže i s tím se výrobci dokážou vypořádat. Stačí, když k obrázku šťavnaté šunčičky nebo záplavy lesních plodů připojí drobnou větičku "ilustrační foto" nebo také "tip na konzumaci" či "doporučená úprava". A je to. Zákazník se má sám dovtípit, že uvnitř je něco jiného.

A bude hůř

Náhražkových potravin stále přibývá. Dlouho tu byly jen margarín a pomazánkové máslo. Dnes máme "mléčné" výrobky z rostlinných tuků, drůbeží separáty v masných výrobcích, čokoládu bez kakaa...

A můžeme čekat, že bude ještě hůř. Hypermarkety nutí výrobce, aby dodávali ještě levněji, a suroviny jsou přitom stále dražší. Potravinářské technologie jsou stále dokonalejší, výrobci mají celý arzenál silných zbraní v podobě barviv, zesilovačů chuti a aromat.

Chcete dát vaší pomazánce chuť křenu, brokolice, šunky, jarní cibulky, uzeného špeku nebo hovězího na cibulce? Nebo zmrzlině či jogurtu aroma pistácií, máku nebo marcipánu? Žádný problém. K dispozici jsou aromata všeho druhu. Škála chutí, které si nedovedeme ani představit.

Rada MF DNES

Nevěřte obrázkům. Ty nejlákavější snímky na obalech potravin jsou vždycky podezřelé. S obsahem korespondují jen málokdy. Když vás tedy zaujme obrázek nebo nějaké tvrzení, obraťte raději na druhou stranu a přečtěte si, co je psáno tím nejmenším písmem. Najdete tam zajímavé údaje.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info