Souhrn událostí uplynulého dne – 16. 2. 2010

Když je mléko v nesnázích, musí se hýbat celá EU

Zdá se mi, že přišla pravá chvíle na zhodnocení roku 2009 z pohledu sektoru výroby mléka, a to navzdory skutečnosti, že v mléce se uplatňuje rok jiný, a to kvótový, který končí 31.března 2010. To zhodnocení mi umožňují i oficiální čísla zveřejněná Evropským statistickým úřadem na konci roku 2009. Zemědělství EU jako celek se ocitlo v hospodářském propadu. O tom již bylo v evropském i českém tisku psáno. Jedno číslo pro zopakování postačí: meziročně poklesl příjem zemědělců v průměru EU o více než 12%. Negativně byly zasaženy všechny zemědělské výrobní sektory, i když ne se stejnou intenzitou.

Italové kupujíčeský„parmazán“ z Litovle

Kdyby měla většina lidí ukázat, kde leží největší světová továrna na tvrdý sýr chutnající jako parmazán, píchla by prstem někam do povodí severoitalského Pádu. Jenže by se spletla asi o patnáct set kilometrů. Světovou jedničkou s roční produkcí šesti tisíc tun tohoto typu sýra je totiž továrna Orrero u Litovle. I když má za sebou krušný rok. Hospodařila s obratem asi 700 milionů korun a dokázala zůstat v zisku, málem ji však položila bankovní hysterie. "Přežili jsme bankám navzdory. Chovají se až nepřátelsky," říká předseda představenstva sýrárny Augustin Gec.

Hrubý zisk podniku Lesy ČR podle předběžných propočtů loni vzrostl

U tržeb naopak firma Lesy ČR odhaduje pokles z 8,4 miliardy v roce 2008 na 7,756 miliardy korun. Hrubý zisk státního podniku Lesy České republiky dle předběžných propočtů loni vzrostl z předloňských 707 milionů na 750 až 800 milionu korun. Společnost to uvedla v inzertní příloze úterního tisku. U tržeb naopak firma odhaduje pokles z 8,4 miliardy v roce 2008 na 7,756 miliardy korun. LČR spravují asi polovinu lesů v zemi. Loni v prosinci firma uvedla, že kvůli úsporným opatřením, nižší těžbě dřeva, povodním a ekonomické krizi předpokládá hospodářský výsledek nižší než předloni.

TEST: Obaly na potravinách lžou

Je to podvod v mezích zákona. Kupujeme si potraviny, které nejsou tím, za co je výrobci vydávají. Výrobci mají povinnost uvádět přesné složení, vyobrazení na obalu se ale může diametrálně lišit. Dáme vám hádanku: kolik šunky je v šunkové pizze na obrázku? Deset deka, pět? Růžových čtverečků je na pizze hodně, vypadá to, že šunka tvoří alespoň polovinu náplně. Omyl. Je jí jediný gram. Zbytek tvoří ten nejpodřadnější salám z drůbežích separátů. Přitom to není ani chyba, ani podvod. Pizza může být označena jako "šunková" a na obalu mít hromadu té nejkrásnější šunky, i když ve skutečnosti je v ní pouhý zlomek.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info