Zemědělství může zachránit jen GMO

Pokud průměrná teplota v tropických oblastech překročí 30 stupňů Celsia, povede to k výraznému poklesu zemědělských výnosů. Pro oblast v zeměpisných šířkách mezi jižní Evropou a jižní Afrikou by eventuální nárůst teplot mohl mít na konci tohoto století závažné negativní následky.

(Poznámka: V našich zemědělských šířkách to může být naopak – viz článek Průmyslovým zemím může globální oteplování prospět)

V časopisu Science proto vyšel článek rozsáhlého vědeckého týmu (hlavní autorka Nina Federoffová z Penn State University, vědecká poradkyně Hillary Clintovoné), v němž vyzývají k radikální proměně zemědělství. Je třeba rychle nasadit genetické modifikace a další biotechnologie, jinak budou celé tropy brzy hladovět. Oteplování by mohlo v příštích 50 letech snížit zemědělské výnosy v tropech o 20-30 %. Při vyšší teplotě bude méně účinně probíhat fotosyntéza, negativně se kolem rovníku projeví i pokles srážek (Poznámka: Ale proč? Vyšší teplota by měla znamenat i vyšší odpar a více vody v atmosféře - a tedy i více dešťů?). Ale i když pomineme klimatické změny, dalším negativně působícím faktorem je populační exploze. V roce 2050 může na Zemi žít až 9 miliard lidí. K jejich obživě bude potřeba, aby se zemědělská produkce v tropických oblastech zdvojnásobila.

Stávající metody („zelená revoluce“) založené hlavně na klasickém šlechtění nových odrůd a vývoji hnojiv zajistily v posledních 20 letech růst výnosů v průměru o 2 % za rok, jenže potenciál těchto postupů již naráží na své meze. Autoři vidí řešení v rychlejším zavádění geneticky modifikovaných plodin i další biotechnologií, ale také v koordinovanější spolupráci mezi výzkumem a komerční sférou, respektive mezi soukromými a veřejnými výzkumnými projekty. Legislativní zacházení s GMO by podle článku obecně mělo vycházet z vědeckých poznatků, ne z fóbií.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info