Souhrn událostí uplynulého dne – 17. 2. 2010

Farmáři chystají v březnu demonstrace před supermarkety

Zemědělci chtějí v polovině března uspořádat demonstrace před supermarkety a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v Brně. Akce by se měly konat ve všech krajských městech. Farmáři chtějí celorepublikovou akcí upozornit na podle nich neutěšený stav oboru a nevýhodné podmínky, které obchodní řetězce určují dodavatelům. Novinářům to dnes řekli zástupci Krizového štábu zemědělců Pardubického kraje.

Nebezpečná háďátka na bramborách

Hálkotvorné háďátko Meloidogyne chitwoodi působí nizozemským pěstitelům brambor stále více starostí. Tento karanténní škůdce se navzdory rozsáhlým ochranným opatřením neustále šíří. V roce 2009 se nově napadené plochy objevily na jihovýchodě země. Nizozemští pěstitelé rozzlobení vysokými náklady na opatření (např. osevní postupy, povinnost provádět půdní analýzy) nyní požadují zrušit karanténní statut. Nulová tolerance u sadby však musí zůstat zachována, aby se snížilo nebezpečí zavlékání.

Zemědělství může zachránit jen GMO

Pokud průměrná teplota v tropických oblastech překročí 30 stupňů Celsia, povede to k výraznému poklesu zemědělských výnosů. Pro oblast v zeměpisných šířkách mezi jižní Evropou a jižní Afrikou by eventuální nárůst teplot mohl mít na konci tohoto století závažné negativní následky.

V Praze možná brzy začnou vznikat farmářská tržiště

Na několika místech v Praze by v blízké budoucnosti mohla vzniknout takzvaná farmářská tržiště, kde si lidé koupí přímo od soukromých zemědělců čerstvé potraviny. Vznik takovýchto tržišť, v zahraničí obvyklých, v metropoli dnes téměř neexistujících, plánuje společný projekt nadace Partnerství a občanského sdružení Archetyp. Vážný zájem o zřízení tržnic ČTK potvrdili zástupci některých městských částí i farmářů. V Praze v minulosti fungovalo několik tržnic, například na Vinohradech, Pankráci, Smíchově či v Holešovicích, většina z nich však zanikla.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info