V Sasově u Jihlavy vyrostla první faremní biojatka

První faremní biojatka v České republice otevírá v těchto dnech ekologický zemědělec Josef Sklenář na své biofarmě Sasov u Jihlavy. Do vybudování porážky, která splňuje nejpřísnější veterinární a hygienické požadavky kladené na velké masozávody, investoval dvacet milionů korun. Z evropských dotací má přislíbený příspěvek sedm milionů korun.

„Jako jediní v republice budeme porážet pouze zvířata z ekologického chovu. Naprosto vyloučena je tedy záměna s konvenčním masem,“ uvedl farmář. Dosud vozil zvířata na porážku do Kosteleckých uzenin.

Na nových jatkách může za rok porazit deset tisíc prasat nebo dva tisíce kusů skotu. Sklenář počítá, že jatka využije pouze pro vlastní biočuníky, zatímco biohovězí bude zpracovávat také pro další chovatele.

„Maso si pak odvezou a prodají svým zákazníkům,“ plánuje majitel biojatek. Díky oválnému razítku, které od veterinářů na svůj provoz dostal, může maso vyvážet také do zemí Evropské unie.

„Sto kilometrů od nás na jih ale po zemědělcích nikdo nevyžaduje tak vysokou úroveň jatek, na jaké trvají čeští veterináři. Pro nás to ovšem znamená velkou konkurenční nevýhodu,“ dodal Sklenář.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info