Budoucí rozvoj Národního hřebčína v Kladrubech

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem dnes navštívil ministr zemědělství Jakub Šebesta. V rámci návštěvy nastínil možnosti dalšího rozvoje hřebčína a chovu starokladrubského koně.

Starokladrubský kůň je jediným živým tvorem, který byl prohlášen národní kulturní památkou. Jeho význam je světově uznáván. „Národní hřebčín má velký rozvojový potenciál a ten chceme plně využít. Ke koním mám vřelý vztah a tak je mi problematika hřebčína velmi blízká,“ řekl ministr Šebesta. Současní situace v Hřebčíně není nijak optimistická. Minulá vedení neřešila systémově otázky chovu ani ekonomickou situaci a stav budov.

Zpoždění v žádosti o prostředky z EU není fatální, čerpání tolik potřebných zdrojů není ohroženo, projekt posuzuje ministerstvo kultury. Práce na převodu na státní příspěvkovou organizaci jsou také v plném proudu,“ dodal ministr Šebesta. Nový ředitel hřebčína Jan Höck činí kroky, které jsou nezbytné pro stabilizaci situace v hřebčíně a umožní jeho další rozvoj. Ministr Šebesta se zároveň rozhodl nechat vypracovat výzkumný projekt „Optimalizace systému chovu starokladrubského koně v NH Kladruby n. L.“, který bude podkladem pro další rozvoj hřebčína.

Výzkumný projekt se bude věnovat komplexně celému hřebčínu počínaje rozborem půd a skladbou krmiv zde pěstovaných až po doporučení veterinárních a chovných opatření, včetně nových inseminačních technik a uchovávání genofondu. Zároveň bude zpracován ekonomický výhled ve dvou horizontech 2020 a 2040. Realizace výsledků projektu se předpokládá od začátku příštího roku.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info