Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 2. 2010

Revoluce v bioznačení

Nové logo pro bude od léta povinné na všech biopotravinách ze zemí EU. Jak a proč bylo vybráno a co to znamená pro českou biozebru? Evropská komise vyhlásila vítěze soutěže o logo pro biovýrobky v EU. Během uplynulých dvou měsíců se online hlasování o nový symbol biovýrobků zúčastnilo okolo 130 000 občanů, kteří se rozhodovali pro jedno ze tří finálních log. Vítězný návrh vytvořil student z Německa Dusan Milenkovic, jehož logo v podobě listu s evropskými hvězdami získalo 63 % z celkového počtu hlasů.

Tisková zpráva SMO ke kauze „Mléko“

V diskusi ohledně kauzy „Mléko“ byli představitelé SMO vyzváni k předložení podkladů pro svá tvrzení. SMO vydalo k této problematice 17.2.2010 tuto tiskovou zprávu. Svaz marginálních oblastí (SMO) vyvolal svou analýzou produkce mléka živé reakce, které jsou dvojího typu. Jedny zásadně souhlasí a druhé stejně zásadně nesouhlasí. Zkusili jsme proto věcně analyzovat, na čem se zakládají nesouhlasné reakce, a můžeme konstatovat, že jde z velké části o nedorozumění. Uvedené naznačuje, že chyběla diskuze a jen proto mohly přežívat zkreslené údaje, které bohužel ovlivňují i velmi závažná rozhodnutí.

FAO varuje před novou vlnou vzestupu světových cen potravin

Svět by kvůli zvýšené poptávce po zemědělských plodinách mohla zasáhnout nová vlna vzestupu cen potravin, varovala v dnešní zprávě Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Za hlavní příčiny budoucího růstu cen FAO označila obnovený růst poptávky po potravinách v rozvojových zemích, pokračující a někde i rostoucí vládní podporu biopaliv a zvýšené energetické náklady v důsledku růstu cen ropy. Ceny základních potravin klesly z maxim roku 2008, protože globální ekonomická recese oslabila poptávku.

Trh červeného masa a masných výrobků má nového silného hráče, fúze Kosteleckých uzenin a Maso Planá byla úspěšně zrealizována

Fúze dvou významných podniků na zpracování a výrobu vepřového a hovězího masa ze skupiny Agrofert, společností Kostelecké uzeniny a Maso Planá, která byla dle plánu zrealizována k 1. 1. 2010, proběhla bez zásadních problémů. Prokázalo to fungování nástupnické organizace, kterou je společnost Kostelecké uzeniny, v prvních týdnech letošního roku. „Mohu konstatovat, že jsme celý složitý proces díky kvalitní přípravě zvládli. Nepřišli jsme o žádné zákazníky a vypořádali se s dvěma různými informačními systémy, které byly v obou původních firmách nasazeny.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info